U Grožnjanu obavezan donačelnik hrvatske manjine

Pulsko gradsko vijeće osim talijanske mora imati i člana srpske nacionalnosti (N. LAZAREVIĆ)
Pulsko gradsko vijeće osim talijanske mora imati i člana srpske nacionalnosti (N. LAZAREVIĆ)

Poreč, Rovinj, Umag i Pula imat će nakon svibanjskih lokalnih izbora uz gradonačelnika i tri zamjenika, za što moraju uskladiti svoje statute s izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Naime, po novome broj zamjenika (grado)načelnika definiran je brojem stanovnika pojedine samouprave te ima li određeni grad (ili općina) propisanog - svojim statutom ili snagom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - zamjenika iz redova nacionalne manjine.

Tako gradovi i općine s više od 10 tisuća stanovnika imaju po dva zamjenika (grado)načelnika, a to su u Istarskoj županiji Pula, Poreč, Rovinj, Umag i Labin, dok Pazin drugog dobiva jer je županijsko središte. Trećeg zamjenika, talijanske nacionalnosti, četiri uvodno spomenuta grada imat će temeljem dosadašnjih odredbi svojih statuta, no moraju ih uskladiti, ako to već nisu, sa zakonom koji ne dopušta mogućnost da nije potrebno birati dodatnog zamjenika "manjinca", ako je već gradonačelnik ili "redovni" zamjenik pripadnik nacionalne manjine.

Zato više nema ni dopunskih izbora već se "manjinski" zamjenik bira, i kandidira, istovremeno kao i ostali čelnici (i vijećnici), ali pravo njegova biranja imaju samo registrirani pripadnici te nacionalne zajednice.

Po istim kriterijima dodatne će zamjenike imati i neki drugi gradovi (npr. Novigrad) i općine koji svojim statutima imaju predviđenu tu nacionalnu komponentu u izvršnoj vlasti, a nekoliko samouprava - Buje, Vodnjan, Bale i Brtonigla - te bi zamjenike imale i po sili zakona, zbog postotka građana pripadnika nacionalne manjine (konkretno, talijanske) koji u njima žive. Talijana zamjenika mora imati i istarski župan.

Zanimljivo je primijetiti da u općini Grožnjan po sili zakona jedan (dodatni) zamjenik načelnika mora biti hrvatske nacionalnosti jer su u njoj, prema relevantnom popisu iz 2011., Hrvati manjina.

Silom zakona zatupljenost predstavnika nacionalnih manjina mora se ostvariti i u gradskim/općinskim vijećima. Ministarstvo uprave je na svojim stranicama objavilo broj tih vijećnika i njihovu nacionalnost za pojedine općine i gradove.

Tako u Istarskoj županiji u gradskom vijeću Buja moraju biti tri Talijana, kao i u općinskom vijeću Brtonigle. Po dva Talijana moraju biti u vijećima Umaga, Vodnjana i Bala te u Županijskoj skupštini, a po jedan u Novigradu, Rovinju, Motovunu, Oprtlju, Taru-Vabrigi, Višnjanu i Vižinadi.

U pulskom Gradskom vijeću osim jednog Talijana/Talijanke mora sjediti i jedan član srpske nacionalnosti. Obvezu jednog vijećnika Srbina imaju i Fažana te Skupština Istarske županije u kojoj od "manjinaca" mora biti i jedan Bošnjak. Na po jednog bošnjačkog vijećnika zakon obvezuje i predstavnička tijela Labina, Vodnjana, Kršana, Raše i Svete Nedelje.

Naposljetku, u općini Grožnjan "manjinci" Hrvati imaju u vijeću osigurana mjesta za dva predstavnika. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter