U gradu sve više hostela, a kategoriziranih tek pet

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Još jedna turistička sezona je pred vratima i pripreme za doček gostiju su u punom jeku. Obnavljaju se i renoviraju hoteli, otvaraju restorani, slastičarnice, uglavnom, obavljaju se posljednje pripreme prije dolaska turista. Da je turizam najjača grana gospodarstva i gotovo jedini preostali sigurni način zarade odavno je poznato stoga nije čudno da se posljednjih godina sve više ljudi, posebno onih na moru, okreće turizmu. I to masovnom.

Zahtjevniji kriteriji

Umjesto apartmana, sve je više malih hotela jer su kapaciteti veći. I dok je prilično jasno što kategorija hotela mora zadovoljavati, pojavila se priča s hostelima. Hosteli, primjetno je, na Puljštini niču kao gljive poslije kiše, i to ponajviše zbog toga što ne moraju zadovoljiti kriterij hotela, a s druge strane mogu primiti veći broj gostiju od primjerice, dva apartmana. Primjetno je tako da se sve više vlasnika pojedinih objekata reklamira kao hostel, a zapravo se radi o apartmanskom smještaju pa ne preostaje drugo nego misliti da nazivom "hostel" žele privući goste jer riječ hostel automatski podrazumijeva "povoljno". Naime, hosteli nude jeftiniji smještaj jer on podrazumijeva dijeljenje sobe s još nekoliko ljudi, često nepoznatih. Na taj način zapravo varaju turiste, ali i državu. Takvo je oglašavanje nezakonito jer dobro se zna tko se i zašto može nazvati hostelom. Pojasnila je to između ostalog i direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

- Na području Pule imamo pet objekata koji su prema rješenjima, koja su nama poznata, kategorizirani kao hosteli, i to su: Brioni na Puntiželi u sklopu autokampa Brioni, Cool Book Hostel, Hostel Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza na Valsalinama, Pipištrelo te Riva hostel, kaže Cinkopan Korotaj i napominje da je moguće da je još neki objekt u postupku kategorizacije pa obavijest nije stigla do TZ-a.

Nelojalna konkurencija

Što se tiče onih koji se reklamiraju kao hosteli, a nemaju takvu kategorizaciju, kažu iz pulskog TZ-a, krše propise i ne smiju to činiti. Kontrola takvih postupaka u nadležnosti je turističke inspekcije.

- Smatramo da je to nelojalna konkurencija onima koji su registrirani kao hosteli, jer ne zadovoljavaju kriterije hostela. Takve objekte Turistička zajednica grada Pule ne promovira i kada imamo saznanja ili prijavu proslijedimo to nadležnoj inspekciji, kaže Cinkopan Korotaj.

Na raznim internetskim stranicama koje obavještavaju o ponudi hostela i nude informacije o hostelskom smještaju u Puli, pojavljuje se osam hostela. To su Central Pula apartment, Hostel Alma, Dream box hostel, Cool Book, Pula Art Host, Pipištrelo te Hostel Brioni. Također, u Puli su otvorena još dva objekta koja nose naziv hostel, i to Dubstep hostel u Štinjanu i Underground hostel na Tršćanskoj ulici. Zanimljivo je da u namjeri da doznamo nešto više o novootvorenom hostelu u Štinjanu, vlasnik nam je rekao da njegov objekt nije hostel. Na broj novog Underground hostela nitko nam se nije javio.

Hosteli s reputacijom

Ferijalni je zasigurno najpoznatiji i najstariji hostelski smještaj u Puli. Jedan je od pet omladinskih hostela Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS) koji su prošle godine dobili međunarodni i verificirani certifikat kvalitete za hostele HI-Quality kojeg kao jedine za hostele u svijetu dodjeljuje Međunarodna federacija omladinskih hostela (IYHF). Time se Ferijalni pridružio biranom društvu od oko 480 visoko kvalitetnih hostela s tim certifikatom, od ukupno 4.000 hostela koliko ih je u Hostelling Internationalu.

Oni koji su također već stekli reputaciju, poput Pipištrela, imaju prve goste i očekuju dobru sezonu. Sezona im obično počinje oko Uskrsa i traje do kraja ljeta kada im je i popunjenost najveća. Ostatak godine većina pulskih hostela bude zatvorena jer gostiju nema, a "pogon" košta. Dovoljno je samo imati na umu da pravi hosteli moraju imati recepciju dostupnu 24 sata. Kako bilo, dobra stvar u cijeloj priči je da Pula svake godine dobiva "krevet više" što je znak da potražnja postoji i da broj turista raste. (Nera SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter