U Fažani po 13. put održana manifestacija Titovi dani

Velik broj gostiju i štovatelja Josipa Broza Tita jučer se okupio u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)
Velik broj gostiju i štovatelja Josipa Broza Tita jučer se okupio u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)

 

Nakon otvorenja izložbe "Sjećanje da druga Tita" u Multimedijalnom centru danas su održani 13. Titovi dani u Fažani. Velik broj gostiju i štovatelja Josipa Broza Tita okupio se na ovoj već tradicionalnoj manifestaciji koja se održava vezano uz rođendan Josipa Broza i uz nekadašnji Dan mladosti koji se slavio 25. svibnja. Program je započeo u petak otvorenjem izložbe u MMC Fažana pod nazivom ''Sjećanja na Druga Tita'' autora Velimira Dragaša.

Sam je autor najavio da je ovom izložbom ujedinio tri prijašnje koje su se zvale ''Sjećanje 33'', ''Među nama'' i ''1+8+1'', a mogli su se vidjeti i nekadašnji novinski članci, zatim Tito na poštanskim markama, statue Tita od Meštrovića i Augustinčića.

Nakon izložbe u fažanskoj Aleji maslina nastupio je narodni zbor s kulturno - umjetničkim programom, a posebno je svima za oko i uho zapela "drugarica iz Slovenije" koja je otpjevala nekoliko partizanskih pjesama. S pozornice su se mogle čuti poruke kako antifašizam nema alternativu, ali i to kako se antifašistička fronta treba suprotstaviti fašizaciji države. Govorio je i nekadašnji Titov savjetnik za sigurnost Ivan Mišković koji je u nekoliko navrata poručio  kako se prošlost ne može izbrisati.

-Blatiti Tita znači borbu protiv fašizma proglasiti zločinom, a  nas pobjednike nazvati zločincima, poručio je Mišković. Predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca Istarske županije Tomislav Ravnić naglasio je da su Tito i antifašizam nedjeljivi, osuđujući pritom čin predsjednice Republike koja je uklonila Titovu bistu iz svog ureda. Uz poruke "No pasaran!" i prošlost se ne može izbrisati  nastavljeno je zajedničko druženje na kojem su ove godine  gostovali članovi društva ''Tito'' iz Varaždina i Izole.

Ove godine nedostajala je već tradicionalna ikonografija, tako da se moglo vidjeti svega nekoliko "partizana"  s "titovkama" na glavi, no svi su oni jedinstveni u poruci kako se hrvatsko društvo treba jasno opredijeliti za antifašizam. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter