U dvadesetoj godini ostvario joj se san

Leonarda Budija na nastavi u kojoj uživa (D. MEMEDOVIĆ)
Leonarda Budija na nastavi u kojoj uživa (D. MEMEDOVIĆ)

Nedavno se u Hrvatskoj povela rasprava može li se u srednju školu upisati netko i s 50 godina. Rezultat je to određenih tumačenja izmijenjenog članka 8. Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koji su neki "pročitali" na način da će se u redovne srednje škole moći upisivati i starije osobe.

Ispalo je da to ipak nije točno, već će odrasle osobe i dalje upisivati osnovnu i srednju školu u sustavu obrazovanja odraslih, dakle u nekom od učilišta, a redovnu srednju samo djeca nakon završenog osnovnog obrazovanja i to do 17 godina, a iznimno do 18 godina uz odobrenje školskog odbora.

Razvijanje talenta

Međutim, da upisivanje srednje škole ipak nije nemoguće i nakon 18 godine potvrđuje slučaj 20-godišnje Puljanke Leonarde Budija, djevojke koja je završila srednju Ekonomsku školu, a potom se ponovno vratila u srednjoškolske klupe, ali posve drugačijeg usmjerenja - onog glazbenog.

Kako nam priča njena majka Mirsada, Leonarda je rođena sa cerebralnom paralizom i odmalena je pokazivala iznimni glazbeni talent. Sa svega 10 mjeseci, iako još nije niti pričala, pjevušila je Severininu pjesmicu "Raste trava zelena".

- Rano smo prepoznali da jako voli glazbu, da ima afiniteta, apsolutan sluh, ali život ju je odnio u drugom pravcu. No, glazba je uvijek bila dio nje. Dok je tijekom predškolske dobi boravila u Domu za djecu i mladež sa cerebralnom paralizom odmah su prepoznali njen talent i uvijek joj davali priliku da ga i pokaže, na svakoj manifestaciji, susretu ili gostovanju. Tako je nastavila i u Osnovnoj školi Monte Zaro gdje su je poticale i pomagale joj učiteljica Marina Diković, sada sveučilišna profesorica na Sveučilištu Jurja Dobrile, te profesorica glazbenog Tanja Uležić. Poticale su je na vježbu, na nastupe i uvijek je zbog toga bila nekako u centru pažnje. Nastavilo se to i u srednjoj Ekonomskoj školi, a i kasnije. Pozivali su je, a i danas je pozivaju da nastupa na prijemima, nekim važnim godišnjicama, obilježavanju važnijih datuma, i Leonarda se uvijek odaziva jer pjevanje je njen život, gotovo u dahu ispričala nam je majka Mirsada.

Novi sadržaji

Dodaje kako su oni, kao roditelji, učinili sve da se Leonarda i glazbeno educira te joj omogućili osnovno glazbeno obrazovanje smjer harmoniku, koje je završavala paralelno sa osnovnom školom. Nakon završetka Ekonomske škole, zahvaljujući postojanju odredbi Zakona o umjetničkom obrazovanju, ove je godine upisala prvi pripremni razred za Srednju glazbenu školu. Naime, odredbama tog zakona mogu se u prvi pripremni razred za srednju glazbenu školu, za zanimanje glazbenica pjevačica, upisati učenice do navršenih 20 godina života, a za zanimanje glazbenika pjevača učenici do navršene 22 godine života. Navedeni propis može biti dobar primjer i za druga područja koja bi se mogla urediti na sličan način.

- Ova je škola s drugom energijom, posve je drugačija od ekonomske, naravno, a drugačiji su i sadržaji i zahtjevi, kako predmeta, tako i profesora, kaže nam i Leonarda, vidno zadovoljna nakon još jednog odrađenog sata solo pjevanja kod profesora Cvetana Pelčića.

Prema riječima mame Mirsade, kapacitet Leonarde svi su ocijenili nespornim, no njen razvoj u solo pjevanju umijeće je profesora koji je vodi.

- Nama je važno da je u sustavu u kojem stječe kvalitetna znanja uz istodobno vrlo važnu socijalizacijsku komponentu. Iako već četiri godine ide i na privatne sate pjevanja zabavne glazbe, važno nam je da završi i srednju glazbenu. Nama je važno i da naše dijete s ograničenim mogućnostima zbog cerebralne paralize ipak ima načina i mogućnosti da se dalje razvija u onome što voli i u čemu je izvrsna, ističe Mirsada.

Tek za kraj susrećemo nasmijanog prof. Pelčića koji potvrđuje riječi majke Mirsade i ističe da svaki novi učenik njemu znači novi izazov pogotovo kada dođu u prvi pripremni razred i kada ih polako uvodi u predmet i glazbu.

- S Leonardom je lijepo raditi pogotovo kada vidim kako napreduje i kako, uz više ili manje poteškoća, ipak uspješno svladavamo gradivo, rekao nam je prof. Pelčić.

Prošla audiciju za "The voice of Croatia"

Tijekom poziva na audiciju kojim Hrvatska traži mlade talentirane glazbenike koji će se natjecati u ovogodišnjoj sezoni odabira "The voice of Croatia", rodila se ideja da se prijavi i Leonarda Budija.

- Ovo je prvi puta da se Leonarda javila na jednu takvu audiciju da bi osjetila energiju natjecanja i probala takvu vrstu prezentacije. Sam ulazak u nekakav uži krug ili pobjeda nisu nam primarni. Bili smo na audiciji u Rijeci i sada čekamo da odrade audicije u cijeloj Hrvatskoj pa da vidimo što dalje, kaže mama Mirsada. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter