U Cimosu postupili prema planu interventnih mjera

Onečišćenje sanirano sredstvom koje neutralizira masnoće (G. Č. Š.)
Onečišćenje sanirano sredstvom koje neutralizira masnoće (G. Č. Š.)

Vodopravna inspekcija izaći će na teren i utvrditi sve okolnosti onečišćenja Mirne do kojeg je došlo u subotu poslijepodne kada je zbog kvara pumpe u sustavu pročišćavanja tehnoloških voda, iz buzetske tvornice Cimos, iz ispusta broj tri, u rijeku Mirnu iscurila uljna emulzija. Potvrdio nam je to glavni državni vodopravni inspektor Vlado Rogić.

Emulzija za hlađenje alata

Rogić je u kraćem telefonskom razgovoru izjavio da su ih o incidentu iz Cimosa obavijestili tek jučer ujutro te im prenijeli da su postupili po operativnom planu interventnih mjera. Rekao je također da Cimos ima sustav interne kanalizacije te da se prema mišljenju o vodopravnoj dozvoli do kraja ove godine mora spojiti na javni sustav kanalizacije čime će se otkloniti mogućnost ovakvih incidenata.

S obzirom je gradski komunalac "Park" izgradio kolektor Most - Juričići sa crpnom stanicom na Mostu, stvoreni su uvjeti za priključenje sanitarnih otpadnih voda na sustav javne odvodnje grada Buzeta.

Da je iz Cimosovog ispusta u Mirnu dospjela uljna emulzija prvi su primijetili ribolovci ŠRD "Mrena" čija je pretpostavka bila da je riječ o emulziji za hlađenje alata na strojevima koja nastaje miješanjem vode i mineralnih, sintetskih, ulja.

Prekinut je mrijest ribe

S obzirom je riječ o industrijskom onečišćenju koje je potencijalni ekocid za Mirnu, ribočuvar Stipe Glamatović i tijekom jučerašnjeg dana pojačano je obilazio rijeku Mirnu no nije primijetio nikakvo uginuće riba. Ribolovci međutim strahuju da će zbog subotnjeg onečišćenja, riba napustiti svoj staništa u tom dijelu vodotoka. - Prekinut je mrijest klena i šarana i to su izravne štete ribljem fondu, izjavio je donedavni tajnik ŠRD "Mrene" Ferid Mačković koji je u nedjelju navečer na izbornoj skupštini izabran za predsjednika.

U Cimosu su nakon incidenta izjavili da je došlo do tehničkog kvara sigurnosne pumpe te da je onečišćenje Mirne više vizualno jer su u rijeku iscurile vrlo male količine, nekoliko litara uljne emulzije. Odmah po dojavi ribolovaca sanirali su onečišćenje sredstvom koje neutralizira masnoće. Angažirali su i ekipu firme Kemis Termoclean koja je dodatno očistila i ispraznila sigurnosni bazen u kojeg se slijevaju pročišćene tehnološke vode. Dogovara se ugradnja dodatnog sigurnosnog sistema, jednog dodatnog nadzora kako bi se u slučaju da ponovo dođe do zatajenja pumpe uključila rezervna.

Subotnje onečišćenje Mirne ukazalo je na još jedan potencijalni ekološki problem kod spornog ispusta broj 3, na privatnoj parceli koja graniči sa Cimosom. Ribolovci kažu da se iz kruga tvornice na to zemljište ispuštaju nekakve otpadne vode no tek treba istražiti. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter