U Cerovlje se spustilo oko 700 maškara

Mali miševi iz Lupoglava (A. DAGOSTIN)
Mali miševi iz Lupoglava (A. DAGOSTIN)

Na najvećem karnevalu na području unutrašnje Istre, jubilarnom 10. Cerovljanskom karnevalu, tijekom oblačnog nedjeljnog poslijepodneva mjesnim je trgom prodefiliralo čak 700 maškara s brojnim alegorijskim kolima. Pusni su susret ispred Doma "Josip Daus" otvorili domaći koji su se odlučili maskirati u djecu iz vrtića. Iz Gologorice stiglo je oko 150 ninđa i ninđica, a potom se iz Lupoglava spustilo 150 ružičastih miševa, Rimljana i Gala.

Proljetni kapelini i ruže

Nindže su na karneval stigli nakon što su obišli gologorička sela Jakotiće, Rismanicu, Gospode, Zoviće i Sidrete, dok su lupoglavske maškare već posjetile Erkovčiće i Lesišćinu, a planiraju i obilazak Paza, Boljuna, Boljunskog Polja i Vranje. Maškare iz Gologoričkog Dola u odorama nogometaša i navijačica na trgu su iscrtali teren i demonstrirali zavidne vještine. Uvijek originalne borutske maškare ovoga su se puta odlučile za policajce i lopove pa su se lovili Cerovljem.

Maškare iz Pazinskih Novaki, prepoznatljive po veselim harmonikašima, odlučile su se za grupnu masku Indije, dok su maškare iz Gradinja i Paza predstavljale Formulu 1. Posljednja maškarana skupina bila je Slošćina iz Dragućske vale, odjevena u tradicionalnu bijelu odjeću s "kapelinima i ružami koje najavljuju lipo vrime, proljeće i veselje".

Karneval u šatoru

Navečer su u velikom šatoru na mjesnom igralištu posjetitelje zabavljale grupe Farabuti i Etaloni, a večeras su najavljeni Proleteri i Riballta bend. Fešta završava sutrašnjih spaljivanjem Pusta u 18 sati. Spomenimo da je u subotu održan dječji karneval, pokrovitelj je Općina Cerovlje, a organizator općinski Pusni odbor i Sportska udruga. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter