U Buzetu vrhunski oktanski spektakl na dva kotača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz bok Italiji, Njemačkoj i Finskoj, Enduro motocross klub Buzet dovodi dogodine jednu od četiri utrke europskog enduro prvenstva u Hrvatsku. Vijest da je Buzet uvršten u kalendar europskog enduro prvenstva, oduševila je predsjednika EMK-a Marka Prodana.

- Ponosni smo što nam je europska enduro komisija povjerila organizaciju prestižne enduro utrke koja će se održati krajem svibnja iduće godine. Uz europsko održat će se i Alpe-Adria te nacionalno prvenstvo pa u Buzetu očekujemo rekordnih 250-ak vozača iz petnaestak zemalja, izjavio je Prodan te dodao da im je to veliko priznanje. EMK Buzet se za organizaciju europskog prvenstva kandidirao pod dojmom dobro odrađene međunarodne utrke Enduro Buzet, kojoj se u svibnju ove godine odazvalo 178 vozača iz desetak europskih zemalja, a bodovala se za Alpe Adria kup te za državna prvenstva Hrvatske i Slovenije.

Tradicionalno, osmu godinu za redom, buzetski klub se i tom se prigodom pobrinuo za izvrsnu organizaciju i poduzeo sve da natjecateljima i gledateljima utrku učiniti što atraktivnijom. Prihvaćanje kandidature za europsko prvenstvo, kruna je desetogodišnjeg rada kluba koji je proteklo desetljeće upregnuo sve svoje snage za razvoj ovog sporta, a zasigurno je tome doprinijela i raznolikost terena na sjeveru Istre pogodnog za sve pa i najzahtjevnije enduro utrke, reći će član EMK Buzeta Valter Majer.

- Ovo nam je pravi rođendanski poklon, pa i priznanje za organizacijske dosege, jer imamo iskustva u nacionalnim i međunarodnim utrkama, a okušali smo se i u organizaciji prvenstva Austrije, Slovenije pa čak i Mađarske. Klub ima pedesetak članova, ali se taj broj uključujući simpatizere penje na njih osamdesetak koji spremno podmeću leđa kako bi organizacija svih utrka bila besprijekorna, reći će Majer. Jedno takvo europsko prvenstvo puno znači i za sredinu u kojoj će se održati, ne samo zbog promocije enduro sporta već i s turističkog aspekta jer se u Buzetu očekuju vozači i članovi njihovih pratećih ekipa iz cijele Europe, od skandinavskih zemlja gdje je taj sport jako razvijen, do Španjolske, Portugala, Italije i Austrije. Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić ne krije zadovoljstvo što će Buzet u kojem se godinama održava europsko prvenstvo u brdskom automobilizmu, dogodine ugostiti europsko enduro prvenstvo.

- Buzet je i do sada brojnim sportskim manifestacijama dokazao da se zajedništvom klubova i radišnošću, mogu organizirati velike stvari. Imponira činjenica da će se uz Buzet, utrke europskog enduro prvenstva voziti u još samo tri države. Siguran sam da će Buzet ovim natjecanjem, uz sportsku, dobiti i turističku promociju, rekao je Žulić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter