U Barbanu održana druga mala smotra folklora

Djeca iz KUD-a "Mate Balota" iz Raklja na drugoj Maloj smotri folklora Istarske županije (N. LAZAREVIĆ)
Djeca iz KUD-a "Mate Balota" iz Raklja na drugoj Maloj smotri folklora Istarske županije (N. LAZAREVIĆ)

Na barbanskoj placi jučer je održana druga Mala smotra folklora Istarske županije koju je organizirao KUD Barban, u suradnji sa Savezom folklornih društava Istarske županije.

 Bila je to prilika da zaplešu, zapjevaju i zasviraju pomladci desetak kulturno-umjetničkih društava koji djeluju na području županije, pa su se tako predstavile mlade snage KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, KUD-a Uljanik iz Pule, RKUD-a Rudar iz Raše, DKUS-a Mendula iz Medulina, KUD-a Mate Balota iz Raklja, KUD-a Kumpanija Kosirići iz Tinjana, KUD-a Dvigrad iz Kanfanara, Zajednice Talijana Armando Capolicchio iz Galižane i KUD-a Barban, koji su kao domaćini nastupili prvi.

Mogli su se čuti starinski plesovi i pjesme, svirke na raznim tradicijskim i narodnim instrumentima i recitacije na dijalektu. Bilo je tu polki, baluna, šete paši… ovisno iz kojeg dijela Istre dolazi koji KUD. Nastupilo je oko 200 sudionika, uzrasta u pravilu od dvije, tri do 15 godina, koji su se predstavili u dvosatnom programu koji je počeo malim mimohodom.

Kako nam je objasnila voditeljica plesne skupine KUD-a Barban Tina Trošt ova se manifestacija organizira jer su shvatili da Istra nema dječju smotru folklora pa su pokrenuli ovo s idejom da okupe djecu iz folklornih društava koji imaju pomlatke u svojim organizacijama a kako bi predstavili tradiciju svoga kraja, domaći kanat, ples, svirku i besidu.

Ova smotra se organizira radi unapređivanja rada s najmlađima, a zajednički cilj svim folklornim društvima u radu s djecom je shvaćanje i prihvaćanje kulturne i tradicijske baštine kroz pjesme, svirke, plesove, govor i običaje jer se tako najkvalitetnije može sačuvati zavičajni identitet, kažu organizatori.

Program su vodile Dheeba Kožljan i Nina Rojnić, a prisutne je pozdravio načelnik općine Barban Denis Kontošić koji je rekao kako unatoč nazivu, ovo neće biti mala smotra nego velika, a podsjetio je i na druga kulturna događanja u Barbanu poput tradicionalne Smotre narodne glazbe i plesa Puljštine koja se ovdje održava početkom srpnja ili dobro znanu Trku na prstenac. (Mladen RADIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter