U Barbanu će se graditi reciklažno dvorište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općina Barban naručila je izradu novog plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2023. godine, nakon što je nacionalni plan koji rješava ovu problematiku stupio na snagu početkom ove godine. Općinski plan temeljit će se na onom državnom, kaže barbanski načelnik Denis Kontošić te podsjeća da je još stari plan previđao izgradnju jednog stacionarnog reciklažnog dvorišta. U skladu s tim počelo projektiranje i priprema za

izgradnju dvorišta u neposrednoj blizini općinskog središta u Barbanu.

Nema više divljih deponija

U Općini su zadovoljni ekološkom sviješću mještana koji već sada selektiraju otpad na tzv. zelenim otocima postavljenim u  mjesnim odborima. Pulsko komunalno poduzeće Herculanea uredno prazni kontejnere zelenih otoka na kojima se odvojeno skupljaju papir, staklo, plastika i metalna ambalaža.

- Treba reći da smo prije desetak godina imali dosta problema s divljim deponijima smeća, ali to je već daleko iza nas. Sanirali smo sve divlje deponije, a građane upućivali na ispravan odnos prema okolišu. U tome nam je pomogao i vrlo intenzivan razvoj seoskog turizma na području čitave općine koji je donio drugačiji model ponašanja prema okolišu. Zbog boravka stranih turista u našim naseljima sada se vodi briga o vlastitoj okućnici, ali i o javnim površinama, te čistoći okruženja i okoliša naselja. Sela su nam danas jako dobro uređena i čista, a mještani često sudjeluju u dobrovoljnim akcijama uređenja naselja koje Općina podržava osiguravanjem potrebnog materijala. Građani ulažu dio svog slobodnog vremena, a mi ostalo, i tako smo svi zadovoljni, kao i stranci kojih je u 250 objekata seoskog turizma svake godine sve više. Međutim, treba napomenuti da se naselja ne uređuju samo zbog stranaca, već i zbog ljudi koji žive u našim naseljima. Time se i djeca od malih nogu uče ispravnom odnosu prema okolišu, objašnjava Kontošić.

Odlaganju smeća u čipirane spremnike

Mjesni odbori mogu putem Općine naručiti baje za odvoz krupnog otpada, a u blizini naselja se na za to predviđenim mjestima može odlagati samo građevinski, neopasni otpad.

- Kućno smeće odvozi se redovno, pražnjenjem kontejnera postavljenim još prije deset godina u sva 74 naselja, o čemu brine Herculanea. Općina prati razvoj djelatnosti odvoza otpada, a u dogovoru s Herculaneom učinit ćemo i nove korake prema odlaganju smeća u čipirane spremnike. Ne planiramo nabavku vlastitog kamiona za odvoz smeća u bližoj budućnosti. Postojeći način odvoza zasad je zadovoljavajući, veli načelnik te dodaje da se ljeti smeće pojačano odvozi u onim naseljima s turističkim ležajevima.

- Uglavnom se uspijevaju zadovoljiti potrebe u sezoni, kad na području općine, pored matičnih 2.700 stanovnika, imamo i 1.500 turista, odnosno ukupno više od 4.200 ljudi, zaključuje načelnik.

Zeleni otoci u svih devet MO-a

Zeleni otoci za odvojeno prikupljanje otpada postavljeni su na području svih devet mjesnih odbora Općine Barban. Otok se u Barbanu nalazi kod ambulante, drugi je u selu Pavlići, po jedan se nalazi kod društvenih domova na području mjesnih odbora Hrboki, Manjadvorci, Šajini i Sutivanac. Otok za područje MO-a Petehi nalazi se kod bivše škole, MO Prnjani pokriva otok kod dućana u Jurićev Kalu, dok mještani MO-a Puntera otpad mogu selektirati kod autobusne čekaonice. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter