U Barbanu će se graditi novi vrtić za stotinu djece

Vrtić će se graditi pored Osnovne škole Jure Filipovića
Vrtić će se graditi pored Osnovne škole Jure Filipovića

Barbanski vijećnici na posljednjoj su sjednici Općinskog vijeća pokrenuli izgradnju novog dječjeg vrtića koji bi se nalazio na općinskom zemljištu pored nove zgrade Osnovne škole Jure Filipovića u Barbanu. Kreće se u idejni projekt, a bude li prihvaćen, slijedi izrada projektne dokumentacije i ishodovanje dozvola. Vrtić bi se, prema objašnjenju načelnika Denisa Kontošića, izgradio uz pomoć europskih fondova, odakle je moguće dobiti i do 80 posto sredstava.

Kontošić objašnjava da je projekt pokrenut zbog sve većeg broja djece koja se upisuju u postojeći vrtić koji djeluje na dvije lokacije: u zgradi nove osnovne škole, te u nekadašnjem starom vrtiću ispod glavne ceste.

Veći broj djece

- Pratili smo broj polaznika. Svake godine upisuje se pet do deset više. Prije deset godina vrtić je polazilo 40 do 45 djece, a danas ih je 80. To nema veze s natalitetom koji ne raste jer se u Općini svake godine u prosjeku rađa 20 do 25 djece. Rast polaznika povezao bih s navikama roditelja koji sve više smještaju djecu u predškolsku ustanovu, rekao je Kontošić. Smatra da se mora razmišljati o budućnosti, da djeca budu na jednom mjestu, pa bi novi vrtić mogao prihvatiti stotinu djece, među kojima bi bila i ona jasličke dobi. Uz vrtić bi se uredila i primjerena dječja igrališta jer su postojeća skučena.

- Izgradnjom vrtića dobit ćemo višu kvalitetu jer će se sve nalaziti na jednom mjestu, uz organiziranu prehranu i rekreaciju. Teško je govoriti o rokovima, ali ako bismo u pola godina uspjeli riješiti dokumentaciju, to bi bilo jako dobro. Osim toga, treba vidjeti kad će biti otvorene mogućnosti kandidiranja, kaže Kontošić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter