U 2014. Valamar ostvario značajan rast prihoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema objavljenim revidiranim rezultatima poslovanja za 2014. godinu, porečka hotelijerska tvrtka Valamar Riviera d.d. ostvarila je ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 1,117 milijardi kuna, što je povećanje od 31 milijun kuna u odnosu na 2013.

Konsolidirani prihodi od prodaje, kako navode u svom priopćenju,  veći su za više od 30 milijuna kuna ili 2,8 posto u odnosu na 2013. godinu te iznose 1,078 milijardi kuna usprkos izazovima kišne turističke sezone i povećanju stope PDV-a na usluge ugostiteljstva i smještaja s 10 na 13 posto. Negativan utjecaj više stope PDV-a na prihode od prodaje procjenjuje se na 26 milijuna kuna.

- Na razini Valamara najjači rast prihoda od čak 26 posto ostvaren je u segmentu hotela i apartmana od 4 i 5 zvjezdica kroz rast noćenja, rast prosječne cijene i povećanje broja jedinica, što je rezultat uspješne realizacije značajnih ulaganja u repozicioniranje portfelja u više kategorije, navode u svom priopćenju.

U prošloj godini zabilježili su rast broja noćenja od 2,5 posto. Posebno snažan rast od oko 4 posto u noćenjima i 12 posto u prihodima ostvaren je u Dubrovniku, gdje su koncentrirana i najveća ulaganja u smještajne kapacitete u proteklih pet godina.

Zabilježen je i rast prihoda u segmentu kampova koji su unatoč lošim vremenskim prilikama i slabijoj potražnji rasli za gotovo 8 posto.

Inače, prošlu je godinu obilježila je racionalizacija i reorganizacija poslovanja Grupe. Društva Valamar grupa d.d. i Valamar Adria holding d.d. pripojila su se društvu Riviera Adria d.d., a objedinjena kompanija počela je poslovati pod imenom Valamar Riviera d.d.

- Prvi pozitivni rezultati restrukturiranja već su 2014. godine vidljivi kroz povećanu učinkovitost poslovanja pa je tako EBITDA (dobit prije odbitka kamata, poreza na dobit i amortizacije) prilagođena za rezultat izvanrednog poslovanja i jednokratne stavke porasla za čak 10 posto, na 317 milijuna kuna, dok je bruto dobit povećana za 48 posto, na 59 milijuna kuna. Zadovoljan sam što su i ulagači prepoznali dobre rezultate Valamara čija je tržišna vrijednost narasla 85 posto, a investicijska javnost izabrala je našu dionicu za dionicu godine na Zagrebačkoj burzi, istaknuo je Franz Lanschützer, predsjednik Uprave Valamar Rivijere.

S ciljem podizanja konkurentnosti proizvoda i usluga i jačanja tržišne pozicije, Valamar je u protekle tri godine udvostručio udio smještajnih jedinica u segmentu 4 i 5 zvjezdica na 25 posto te je u prošloj godini nastavio s velikim ciklusom ulaganja u repozicioniranje portfelja prema višim kategorijama. U prošloj godini, najveće investicije bile su u hotel Valamar Dubrovnik President koji je postao prvi hotel s pet zvjezdica u portfelju Valamar Riviere, dok su hoteli Zagreb u Poreču i Argosy u Dubrovniku postali hoteli s četiri zvjezdice.

Ukupno je tijekom 2014. godine kapitalizirano 382 milijuna kuna investicija u turističke objekte. U 2015. Valamar nastavlja s investicijama te otvaranjem novih objekata, od kojih je najveće ulaganje, od 250 milijuna kuna, u Valamar Isabella Island Resort na otoku Sv. Nikola u Poreču koji se otvara početkom ljeta.

- Investicije u postojeći portfelj vrlo su važan izvor našeg budućeg rasta i razvoja. Istovremeno aktivno razmatramo opcije za širenje, partnerstva i akvizicije u Hrvatskoj i regiji. Nadamo se da će ovo biti godina u kojoj ćemo pronaći rješenje za pitanje statusa turističkog zemljišta, što je nužno za poticanje značajnih investicija u turizam u narednom razdoblju, istaknula je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter