Turizam ne mora biti samo sunce i more

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Samo u protekloj je godini Udruga privatnih iznajmljivača Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle dobila 50 novih članova, pa ih sada broji 450, objavila je na redovnoj godišnjoj skupštini u kinodvorani umaškog Učilišta predsjednica udruge Dragica Lukin koja je iznijela godišnji izvještaj.

Tijekom lanjske godine realizirana su dva veća projekta: suvenir Batana i vrećice sa znakovljem udruge - gostima je podijeljeno 3.000 keramičkih barčica što je udrugu koštalo 51 tisuća kuna, te unapređenje internetske promocije  što je koštalo 40 tisuća kuna.

Tečajevi i radionice

Održani su tečajevi korištenja aplikacije prijave gostiju putem interneta i ažuriranja portala udruge, dvije tematske radionice (doručak za goste i uređenje interijera apartmana), udruga je posredovala kod izrade energetskog certifikata, započelo je subvencioniranje tečajeva stranih jezika za članove, u suradnji s tvrtkom Komunela ostvareno je 50 posto popusta za plaćanje parkirališta na plažama za goste te ostali popusti za članstvo koje košta 150 kuna.

U idućoj godini udruga planira nabavku osobnog računala s pisačem (15 tisuća kuna) kojim bi se informatički nepismenim ili neopremljenim članovima omogućila prijave boravka gostiju putem jedinstvene aplikacije E-Visitor što je od ove godine zakonska obveza umjesto dosadašnjih prijavnica i kartončića. Do kraja ožujka u tajništvu umaškog Učilišta zaprimaju se prijave za tečaj stranih jezika (njemački, talijanski, ruski i engleski) koji će se održati tijekom travnja (dva puta sedmično po četiri sata odnosno ukupno 30 sati). Udruga članovima subvencionira tečaj s 300 kuna, pa oni plaćaju 575 kuna. U ožujku će se održati tečaj korištenja portala, ali i nove eVisitor aplikacije, a nastavit će se i s internetskom promocijom obiteljskog smještaja sjeverozapadne Istre. Članovi mogu očekivati nove radionice: zdrava prehrana, uređivanje okućnice ili interijera apartmana, način dočeka i prihvaćanja gostiju itd.

- Upravo ste vi ogledni primjer da hrvatski turizam ne mora biti samo sunce i more, kazao je Milo Sršen iz Hrvatske turističke zajednice dodavši da je sjeverozapadna Istra uspješno gostima predstavila domaću enogastronomiju te aktivni turizam, pogotovo cikloturizam, što je doprinijelo tome da turistički rezultati više ne ovise toliko o vremenskim prilikama. U ime Grada Umaga i gradske turističke zajednice prisutne je pozdravila Loreta Krota koja je iznajmljivače obavijestila da će program E-Visitor moći koristiti i u prostorijama TZ Grada Umaga, dok je u ime županijske TZ iznajmljivače pozdravila Cristina Vojić Krajcar kazavši da je ova udruga iznajmljivača najbrojnija i najuspješnija u Istri što je vrlo važno budući da kapaciteti privatnog smještaja iz godine u godinu rastu.

China town - stari grad

Da nije sve med i mlijeko podsjetio je potpredsjednik udruge Livio Janko izrazivši nezadovoljstvo opremljenošću ponekih plaža, uređenošću prilaza plažama, parkiralištima i održavanjem pojedinih zelenih površina.

- Od tri dogradonačelnika i gradonačelnika nijedan nije došao na skupštinu, mislim da to nismo zaslužili, kazao je iznajmljivač Marino Paretić koji je izgled umaškog starog grada ocijenio izrazom "China town". Na skupštini se također moglo čuti negodovanje zbog neuređenosti bivše "vojne plaže" u Moeli, kao i iste cijene komunalne naknade neovisno o tome radi li se o opremljenom urbanom području ili ruralnoj zoni bez infrastrukture.

Priznanja za iznajmljivače i tvrtke

Za iznimno i nesebično zalaganje u zdravstvenom zbrinjavanju gostiju Udruga iznajmljivača Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle priznanje je dodijelila kolektivu Doma zdravlja Umag, a za ustrajnost i predanost u održavanju grada i plaža tvrtki Komunela Umag. Za dugovječni rad u djelatnosti obiteljskog smještaja i doprinos razvoju udruge priznanje su dobili: Nivio Fabbri, Nela Vok, Nives Blažević, Zdenka Slavujević, Marino Paretić i Rožina Bradamante. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter