Turistima važan osjećaj sigurnosti


U povodu Međunarodnog dana civilne zaštite, koji se obilježava 1. ožujka, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić održali su u Komunalnoj palači tradicionalni prijem za pripadnike civilne zaštite Grada Pule, Istarske županije i Republike Hrvatske te za njihove kolege i partnere iz Slovenije i Italije. Okupljenima su čestitali i zahvalili na dosad uspješno obavljenom poslu od iznimne važnosti za čitavu zajednicu, koji omogućuje svim građanima i turistima da se u Istri osjećaju sigurno.

Sigurnost pokazatelj kvalitete življenja

- Sigurnost je u današnjem svijetu jedan od značajnih pokazatelja kvalitete življenja i bitnih elemenata prilikom odlučivanja o destinaciji za odmor. Istina, to je i individualni osjećaj, ali postoje određene statistike i prema ustroju civilne zaštite Istra je zasigurno jako dobar primjer, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, poručio je gradonačelnik Miletić.

Naglasio je da je važno da institucije na području Istre imaju svoju autonomiju prilikom odlučivanja te da bilo kakva prekrajanja i spajanja pojedinih službi s onima iz drugih područja nisu dobra, jer dovode u pitanje specifičan način življenja u Istri i njen značaj po pitanju turizma za Hrvatsku. Na pitanje na što konkretno misli, spomenuo je određene intencije da se, primjerice, ukine PU Istarska ukine i pripoji nekom širem obliku, što se, radi sigurnosti građana i turista, ne smije dogoditi.

Župan Valter Flego osvrnuo se na obimnu anketu koju je županijska Turistička zajednica provela tijekom protekle zime na sedam najznačajnijih emitivnih tržišta u EU. Na pitanje zašto se vraćaju u Istru, turisti su među četiri najvažnija razloga, uz prirodne ljepote, klimu i eno-gastronomiju, uvrstili i osjećaj sigurnosti.

- Osjećaj sigurnosti stječe se najprije povjerenjem u institucije i sve ovdje prisutne službe. Iz godine u godinu unapređujemo sustav, javni i privatni sektor ulažu zajedničke napore i zaista možemo reći da smo dostigli zavidan nivo organiziranosti, koji je sasvim sigurno najbolji u Republici Hrvatskoj. To ne znači da nemamo prostora za daljnje poboljšavanje, ali smo na odličnom putu, kazao je župan. 

Garantiraju kvalitetnu zaštitu

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac istaknuo je da su u potpunosti spremni za ljetnu sezonu i sve što ih očekuje u 2017. godini.

- Pritom mislim na čitav naš dobro ustrojen sustav s pravnim osobama i ustanovama na svim razinama organiziranosti, profesionalcima, volonterima i udrugama, što uključuje između tri i četiri tisuće ljudi. Mada je priroda sve hirovitija imamo bogato iskustvo i možemo garantirati kvalitetnu zaštitu, spašavanje ljudi i imovine te saniranje eventualnih posljedica nesreća, napomenuo je Kozlevac, zahvaljujući na podršci gradovima, općinama i Županiji. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter