Turisti zadovoljni zbog bržeg prelaska granice

Granični prijelaz Plovanija (M. MIJOŠEK)
Granični prijelaz Plovanija (M. MIJOŠEK)

"Čestitamo vam na ulasku u Europsku uniju. Dobrodošli." Riječi su to koje su brojni strani gosti uputili policajcima na graničnom prijelazu na Plovaniji gdje je još uvijek vladala svečarska atmosfera. Osjetili su je i brojni turisti iz Europske unije koji su željeli na taj povijesni dan doći u Istru ili su jednostavno krenuli put svojih odredišta na ljetovanje.

- Znamo da ste noćas postali nova članica Europske unije i upravo je to razlog zašto danas dolazimo u Istru. Želimo osjetiti tu atmosferu i poželjeti vam dobrodošlicu. Mislim da se trenutno u Hrvatskoj zbog pristupanja Europskoj uniji neće puno promijeniti, ali dugoročno hoće budući da ste se sada gospodarski i politički integrirali u europsku zajednicu. Isto tako raduje nas što će se sada lakše putovati do vas zbog bržeg prijelaza granice, kaže nam Bernd Hubermeier iz Muenchena.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju puno znači i Slovencu Ivanu Salšelu koji s obitelji putuje u novigradski kamp na tjedan dana.

- Ovaj nam događaj u Sloveniji jako puno znači, prije svega radi granica. Drago nam je da će sada sve ići puno brže i lakše nego do sada. Za nas i za vas je to dobra stvar, posebice kada gledamo turizam. Ipak, treba vidjeti hoće li se što promijeniti što se tiče cijena, kaže nam ovaj slovenski kampist.

- Znamo da ste postali članica Europske unije i na televiziji smo pratili veliku proslavu. Ovo je i odličan povod da dođemo u Istru. Nekoliko smo dana ljetovali na slovenskom primorju i sada smo odlučili nekoliko dana provesti i u Istri, tvrdi nam Austrijanac Dieter Waltz iz Štajerske koji sa svojom obitelji putuje za Umag. Smatra da će ovaj povijesni događaj dobro utjecati na putovanja u Hrvatsku prije svega zbog jednostavnije procedure na granici. (Piše B. BAN; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter