Turisti za Uskrs najviše vole Poreč

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Da je predsezona dobro počela zbog kasnijeg Uskrsa nego lani potvrđuju jučer objavljeni podaci o turističkom prometu istarske Turističke zajednice od 18. do 21. travnja. Podaci pokazuju da je u Istri ostvareno nešto više od 25 tisuća dolazaka što je porast od 70 posto te 103,5 tisuća noćenja što predstavlja plus od 84 posto.
 
Ta je brojka puno povoljnija od najavljenih 85 tisuća noćenja, a zapravo u konačnici ne mora čuditi kada se podaci uspoređuju s uskrsnim blagdanima koji su lani padali od 29. ožujka do 1. travnja. Toplije i ipak nešto sunčanije vrijeme učinile su svoje. 
 
Najviše je gostiju bilo u Poreču koji je ostvario 18,1 tisuća noćenja što je rast od 55 posto. Slijedi ga Rovinj sa 16,2 tisuća noćenja i rastom od 131 posto, Labin s 11,4 tisuće noćenja i plusom od 48 posto te Umag s 11,1 tisuća noćenja i plusom od 59 posto. 
 
Već tradicionalno najbrojniji gosti su bili Nijemci koji su realizirali 38,8 tisuća noćenja što je porast od 78 posto. Drugi po brojnosti bili su Talijani koji redovito dolaze na Poluotok za vrijeme ovih blagdana. Oni su ostvarili 21,3 tisuće noćenja što je rast od 82 posto, slijede ih Austrijanci sa 14,3 tisuće noćenja i porastom od čak 123 posto. Slovenci su ostvarili nešto više od šest tisuća noćenja što je plus od 194 posto, a 43 posto više bilo je i domaćih gostiju (6,7 tisuća noćenja).
 
Ipak, mnogi se pitaju kako je u Istri registrirano samo 25 tisuća dolazaka, kada je u tri blagdanska dana istarske granične prijelaze prešlo nešto više od 60 tisuća stranaca. Činjenica je da je dio tih putnika produžio za Kvarner, posebno za Lošinj i Cres, dio je odsjeo na svojim jahtama čiju statistiku lokalne turističke zajednice ne vode, već Ministarstvo pomorstva. Također, velik je dio njih bio samo na jedan dan u Istri na izletu, posebice gosti iz Trsta koji vole za uskršnje blagdane posjetiti konobe i restorane, a obvezu prijave do početka ljeta nemaju državljani Europske Unije koji u Istri imaju vikendice. (B. BAN)
 

Podijeli: Facebook Twiter