Tuča poharala 80 posto grožnjanskih vinograda

Duiliju Ziganteu tuča oštetila 95 posto uroda
Duiliju Ziganteu tuča oštetila 95 posto uroda

Imamo tri neprijatelja - divljač, državu i vremenske neprilike, požalili su nam se poljoprivrednici s Grožnjanštine. Ovo potonje pogodilo ih je početkom ovoga tjedna, kada se u ponedjeljak u popodnevnim satima na Grožnjan i okolicu spustila tuča koja je u nešto manje od sat vremena doslovno samljela velik dio nasada pod vinovom lozom, maslinama, pšenicom, ječmom i drugim poljoprivrednim kulturama.

- Komadi leda nisu bili veliki, ali je tuča padala jako gusto, tako da je sve bilo bijelo od leda. Negdje su se stvorili nanosi 20-ak centimetara visoki. Za sada već možemo reći da je 80 posto uroda uništeno, kaže Đino Antonac iz Antonci, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, dok nam pokazuje uništene grozdove malvazije u vinogradima na lokaciji Sveti Pelaj.

U još većoj mjeri stradali su vinogradi i maslinici na padinama podno Grožnjana u vlasništvu Duilia Žigantea iz Kostanjice koji može samo zbrajati ostatke trsova - tuča je uništila sve lišće i plodove na nasadima sauvignona i malvazije, a na granama maslina ostavila je tek oko pet posto plodića.

Šteta od nedavne tuče nije uništila samo ovogodišnju berbu, već i onu sljedeće godine. Oštetila je naime i pupove koji su se počeli sušiti te dogodine neće pustiti nove izdanke.

Velike štete pretrpjeli su i drugi poljoprivrednici, Franko Dešković, vlasnik agroturizma i vinar iz Kostanjice također procjenjuje da mu je stradalo oko 70 posto loze.

Velike štete pretrpio je i Miroslav Tuljak, vlasnik OPG-a čiji se vinogradi nalaze na lokaciji Rupe nedaleko od Grožnjana.

- Ovo je lokacija koju rijetko zahvati tuča, ali ovaj put je sve totalno uništeno. Imamo oko pet tisuća trsa starijih loza i oko 2.000 mladih koje smo posadili ove godine i to je sve potučeno, kaže Tuljak. Pokazuje nam na mladice loze posađene ove godine, zapravo, nakon tuče, tek gole grančice koje vire iz zemlje. Tuljak, koji se bavi prodajom grožđa i vina, veli da procjenjuje štetu na oko 200 tisuća kuna.

- Ove ćemo godine izgleda morati kupiti grožđe da bi mogli napraviti vino za vlastite potrebe, gorko zaključuje.

Do berbe ima još dva mjeseca, ali vinari i maslinari već strahuju od onoga što će pobrati. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter