Trovače pasa tartufara nitko ne prijavljuje

Trovanje pasa ponavlja se iz godine u godinu, pred početak sezone (arhiva/M. MIJOŠEK)
Trovanje pasa ponavlja se iz godine u godinu, pred početak sezone (arhiva/M. MIJOŠEK)

U dolini rijeke Mirne, uoči samog početka sezone tartufa, krajem prošlog tjedna otrovano je šest pasa tartufara, od kojih dva nisu preživjela. Dobra vijest je da se brojka uginulih pasa, barem po neslužbenim podacima, od tada nije povećala.

U međuvremenu se u privatnu veterinarsku praksu, saznajemo od veterinara Tomislava Čanića, javio još jedan vlasnik psa koji doduše nije imao simptome trovanja jer je odmah povraćao. Vlasnik je u plastičnoj kutiji donio sadržaj onoga što je pas izbacio, a u čemu su bila vidljiva plava zrnca.

Bez analiza koje bi to sa sigurnošću potvrdile, može se samo nagađati da se radi o pužomoru, u obliku malih, plavih zrnaca. Takve su granule nađene i prilikom prethodnih trovanja, a i sada je jedan tartufar uspio psu otrgnuti polpetu od mljevenog mesa, "začinjenu" tim otrovom koji se može nabaviti u svakoj poljoprivrednoj ljekarni.

Otrov je jako toksičan, tvrdi veterinar Čanić te upozorava da je na jednoj od lokacija u dolini rijeke Mirne, gdje su nađeni otrovani mamci za pse, nasuprot skretanju za Istarske toplice, odmorište na kojem se često zaustavljaju izletnici te postoji opasnost da i djeca dođu u dodir s otrovom.

U Policijskoj postaji Buzet, doznajemo od glasnogovornice PU istarske Nataše Vitasović, nisu zaprimili niti jednu prijavu o trovanju pasa. Postoje li indicije da se radi o namjernom trovanju pasa, vlasnici bi trebali policiji prijaviti svaki takav slučaj, kao i veterinari koji pregledom životinje utvrde da postoji opravdana sumnja da je počinjeno kazneno djelo. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter