Trostruki rekord gračaške smotre vina

Smotra vina u Gračišću (Arhiva)
Smotra vina u Gračišću (Arhiva)

Tri rekorda zabilježit će nadolazeća 23. izložba vina u Gračišću koja će se odvijati na Uskrsni ponedjeljak. Posjetitelji će moći birati između najvećeg broja uzoraka vina dosad, njih čak 291, te kušati barem neka od njih 39, najviše ikad, koja su ovjenčana zlatnom medaljom (uz 104 srebra, 71 broncu i 39 počasnih). Treći rekord koji obara ova izložba vina odnosi se na najmanji broj eliminiranih vina dosad.

Ovogodišnji šampioni

- Lanjsko leto bilo je jako rodno pa su i vina zato kvalitetnija, kazao je na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Špital gračaški načelnik Ivan Mijandrušić koji je otkrio imena ovogodišnjih šampiona. Najbolje ocijenjeno bijelo vino je malvazija iz 2015. obitelji Žiković iz Rapavela kod Višnjana, najbolje mlado crno vino je lanjski teran OPG-a Dejana Radoša iz Kaštelira, a najbolje zrelo crno vino je teran iz 2011. OPG-a Mihe Miličića iz Paladnjaki kraj Žminja.

- Novina je da ćemo naplaćivati ulaz u starogradsku jezgru. Svi će prvo pomisliti da je to radi šoldi, ali ni, već bimo jednostavno malo reda teli napravit, jer nam je do sada Gračišće bilo prekrgano. Naše konobe i parkirališta nisu mogla podnest toliko posjetitelja. To ne znači da ne želimo svima dobrodošlicu, ali želimo da pridu pravi ljubitelji dobre kapljice i degustatori, kazao je Mijandrušić.

Degustacijska čaša kojom će se moći obići 18 degustacijskih konoba koštat će 70 kuna, a uz nju će posjetitelj dobiti ulaznicu-narukvicu. Oni koji ne žele kupiti degustacijsku čašu moći će kupiti samo ulaznicu-narukvicu po 20 kuna. I oni će moći kupiti butelje vina u općinskoj zgradi na placu ili druge proizvode (pršut, kobasice, sir, kuhana hrana, masline…) koji će se nuditi na štandovima u starogradskoj jezgri, moći će uživati u domaćoj glazbi koja će se oriti uličicama Gračišća.

S Koktelsima do tri ujutro

Sve počinje već u 11 ujutro, a u 16 sati je svečana podjela odličja vinarima. Konobe se zatvaraju u 19 sati, a onda slijedi glazbena zabava uz bend Proleteri iz Pazina, a od 21 sat s opatijskom grupom Koktelsi koja će svirati do 3 u noći. Ako ne bude dovoljno parkirališnih mjesta u okolici Gračišća, posjetitelji mogu parkirati u prilaznim selima (Lukežima s labinske i Lindarskom Križu s pazinske strane) te za deset kuna koristiti taksi-kombi koji će obilaziti oba sela. "Degustirati, a ne piti", poručio je Mijandrušić posjetiteljima. Organizator je Općina Gračišće, suorganizator LAG Središnja Istra, a pokrovitelji predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, istarski župan Valter Flego, Istarska županija te TZ-i središnje Istre i Buzeta.

Dolaze Slovenci i Mađari, Primorci, Prigorci, Baranjci i Slavonci

- Nekad je smotra nosila ime izložba vina središnje Istre, ali se taj obruč širio pa smo morali mijenjati naziv. Danas prihajaju vinari iz cijele Istre, iz Primorsko-goranske županije, ove godine dolaze Dalmatinci, naši slovenski gosti iz pobratimljene općine Mokronog-Trebelno s cvičekom, modrom frankinjom i črnom peninom, dolaze naši prijatelji iz Svetog Ivana Zeline (Prigorje) s autohtonom kraljevinom, graševinom, pinotom bijelim i crnim, stižu drugi put vinari iz Baranje u društvu s Mađarima, a prvi put i vinari iz Požeško-slavonske županije s graševinom, najavio je načelnik Mijandrušić.

Stotinu hostesa i oko 70 redara

U organizacijskom odboru gračaške smotre sudjeluje 18 osoba. Na dan smotre posjetiteljima će u konobama vino točiti 100 hostesa, oko 70 redara skrbit će o redu i miru, a angažirani su vatrogasci, hitna medicinska pomoć… Procjene govore da je na dan smotre, uključujući vinare i prodavače na štandovima, u radnom odnosu vezanom za manifestaciju oko 500 ljudi. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter