Troši se 15 % struje i 50 % plina više nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok s jedne strane komunalna poduzeća, poput Plinare i Elektroistre, bilježe iz dana u dan nove rekorde u potrošnji svojih energenta, u Vodovodu kod svojih potrošača bilježe probleme na satovima i cijevima. A svima je zajednički uzročnik val hladnog zraka i drastični pad temperature koji je zahvatio cijelu Hrvatsku, pa tako i Istru, i koji, čini se, nakon dan, dva pauze, ponovno dolazi već ovaj vikend.

U utorak zimski rekordi

Tako iz HEP-a doznajemo da je posljednjih dana, tijekom ekstremno niskih temperatura na području Istre, zabilježeno povećanje potrošnje električne energije i vršna opterećenja distribucijske mreža za 15 posto u odnosu na uobičajene, prosječne, zimske temperature zraka.

"Tijekom jučerašnjega dana (utorka op.a.) postignuto je ovogodišnje zimsko vršno opterećenje mreže DP Elektroistre od 195 Megavata, što je najviša postignuta vrijednost od početka kalendarske zime. Važno je napomenuti da su najveća opterećenja i potrošnja električne energije u Istri tijekom ljeta, kada vršno opterećenje mreže doseže čak 252,5 MW, tako da trenutna opterećenja i potrošnja električne energije koja se zimi uobičajeno kreću od 170 do 200 MW ne predstavljaju nikakvu izvanrednu situaciju za pouzdanu opskrbu električnom energijom potrošača na području", ističu iz Služba za odnose s javnošću HEP-a.

I pulska Plinara bilježi dnevno čak 50 posto veću potrošnju nego u istom periodu lani. Prema riječima direktora Deana Kocijančića lani u ovom periodu bilježili su dnevnu potrošnju od 40 tisuća kubika plina, a ovih dana ta se potrošnja popela i do 65 tisuća kubika.

60 dojava o puknuću vodomjera

- Želim naglasiti da unatoč povećanoj potrošnji mi nemamo nikakvih problema u isporuci, niti zastoja. Svaki dan padaju novi rekordi i vjerojatno će tako biti dok ova zima malo ne popusti, naglasio je direktor Kocijančić.

S druge strane pulski Vodovod ima problema zbog smrzavanja vode, odnosno puknuća vodomjera. Iako su na vrijeme upozoravali potrošače da zaštite vodomjere, mnogi savjet nisu poslušali.

"Vezano za probleme oko hladnoće, na području koje pokriva Vodovod Pula, u službi Tehničke operative do sada smo imali 60 dojava o puknućima vodomjera, koje je Vodovod riješio. Što se tiče puknuća vodovodnih cijevi uslijed smrzavanja, a koje su u ingerenciji Vodovoda Pula, nije bilo nikakvih dojava. Kako sad ide val zatopljenja, moguće je očekivati pojavljivanje do sada nedojavljenih puknutih i zaleđenih vodomjera, pogotovo u turističkim objektima gdje nema potrošnje u ovom periodu", kažu u svom odgovoru nadležni iz Vodovoda Pula.

Također naglašavaju da Vodovod Pula ima na svojim zalihama dovoljne količine vodomjera za zamjenu u slučaju daljnjih mogućih zahlađenja i pucanja vodomjera.

"Podsjećamo da je Vodovod više puta u prethodnom razdoblju putem javnih glasila obavještavao potrošače da zaštite vodomjere kako bi se spriječilo njihovo smrzavanje i pucanje, te tako omogućila neometana vodoopskrba", ponavljaju upozorenje još jednom. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter