Trikotaža Arena duguje najviše plaća

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Čak 9.359 poslodavaca u Hrvatskoj nije isplatilo plaće za 38.638 radnika, objavila je Porezna uprava na svojim web stranicama. Među njima je najviše pravnih osoba, njih 7.467, koje nisu isplatile plaće za 32.901 zaposlenih. S druge strane 1.892 obrtnika duguje plaće za 5.737 radnika. Iako velik broj poslodavaca s liste duguje jednom, dvojici ili tek nekolicini radnika, iz čega možemo zaključiti da je u mnogim slučajevima riječ o obiteljskim tvrtkama, ima i onih koji duguju plaće za više desetaka, ali i stotina radnika.

Brojni dužnici

Najveći dužnik u Istri je svakako Arena modna kuća u stečaju koja nije isplatila 68 radnika, iako su se mjesecima rasprodavale zalihe robe, a od tog je prihoda trebalo namiriti (i) plaće. Nekad perspektivni Urbis, čije je sjedište preko puta ugašene Arene, također je veliki dužnik jer već mjesecima nije isplatio 41 radnika. Tvrtka Ariš iz Pazina duguje plaće za 44 radnika, Uljanik TESU agregati dužan je šestorici, dok tvrtka Bilali iz Vrsara nije isplatilo 24 radnika. Tvrtka Avis Aquaria nije namirila 13 radnika, Elmo iz Umaga njih 11, pulski Ugo tours duguje 13-orici, a fažanski Vasianum četrnaestorici.

Među obrtnicima najviše duguje Graciela Matticchio iz Galižane koja nije isplatila 57 radnika. Ona je vlasnica blokiranog obrta za usluge čišćenja Marstam, čiji je telefon bio isključen. Nakon zagrebačke obrtnice Anke Rubelj koja nije isplatila 93 radnika, Matticchio je među obrtnicima na drugom mjestu u Hrvatskoj po broju neisplaćenih radnika.

Nikad gore

U Galižani je sjedište i bravarskog obrta Obrada Šuškić u vlasništvu Mladena Šuškića koji nije isplatio 27 radnika, Inače, Šuškićev otac Senad u industrijskoj je zoni imao uspješan obrt Metalac, pa ga je 2007. Obrtnička komora Hrvatske nagradila statuom i poveljom "Zlatne ruke" za dugogodišnji uspješni rad u obrtu, tehnološka unapređenja i dostignutu visoku razinu kvalitete proizvoda. Međutim, kriza, ali i birokracija, uništili su ovog uspješnog obrtnika, koji je 2010. za naš list izjavio da u 30 godina koliko je obrtnik nikad nije bilo ovako loše. Tada mu je propao posao od sedam milijuna eura s Nijemcima, za koje je trebao graditi vjetroelektrane. Bilo je dogovoreno da izgradi halu od 4.000 četvornih metara, a njemački bi investitor uložio u strojeve vrijedne tri milijuna eura. No, Šuškić,  "zahvaljujući" birokraciji, ni u pet godina nije dočekao lokacijsku dozvolu, a posao mu je u međuvremenu propao.

Tvornica namještaja Brestovac nije isplatila 357 radnika

Na neslavnoj listi hrvatskih poslodavaca koji duguju plaće ističe se Brestovac tvornica namještaja iz Garešničkog Brestovca, koja nije isplatila čak 357 radnika. Čak 226 radnika potražuje plaću od famoznog Finvesta iz Čabra, dok tvrtka Bor iz Novog Marofa nije namirila 137 zaposlenih. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter