Trik-analizama plaše građane i prodaju im uređaje!

Voda iz slavine je ispravna za piće (P. FABIJAN)
Voda iz slavine je ispravna za piće (P. FABIJAN)

Istarski vodovod sa sjedištem u Buzetu, ponovno je na meti; predstavnici jedne riječke firme obilaze njegove potrošače, posebice starija samačka domaćinstva i nude male kućanske uređaje za pripremu vode ili filtre za vodu koji su im zapravo nepotrebni jer svi oni priključeni na javni vodoopskrbni sustav nemaju potrebe koristiti uređaje za dodatno pročišćavanje vode. No niti to ne bi bilo toliko sporno kada svoj proizvod ne bi reklamirali osporavajući kvalitetu pitke vode iz vodoopskrbnog sustava, iako je ona po svim parametrima, u cijelosti u skladu s pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Istarski vodovod o ovom je slučaju stoga obavijestio i policiju.

Besplatno "testirali" vodu

Dojave su u Istarski vodovod stigle s nekoliko strana, pa tako i s područja Općine Karojba, odakle su im potrošači dostavili uzorak analizirane vode i kopiju računa kupljenog uređaja, rekla nam je direktorica Vodovoda Laura Šuperina. Potrošači su se naime Vodovodu požalili da su im prilikom demonstracije uređaja - nepoznato je o kakvom se točno radi jer je rok isporuke 45 dana - rekli da im je voda neispravna za piće. Besplatno su im "testirali" vodu i upozorili da je loše kvalitete te nudili filtre.

Takvo reklamiranje filtara za vodu prava je obmana jer osnovni motiv prezentacije je trik-analizama uplašiti potrošače, a potom im prodati skup uređaj. Voda prilikom testiranja s aparatom koji se sastoji od dvije elektrode naime mijenja boju u žuto - smeđu zbog taloženja tvari s elektroda i oksidacije minerala koji se nalaze u pitkoj vodi, do čega dolazi postupkom elektrolize.

Neki uređaji i opasni

Stručnjaci koji se bave kakvoćom vode, a među njima se često citira dr. sc. Željko Dadić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za zdravstvenu ekologiju, Odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda, također upozoravaju da je upotreba malih kućanskih uređaja za pripremu vode apsolutno nepotrebna u područjima gdje se voda koristi iz javnog vodoopskrbnog sustava koji je stalno pod dvostrukim nadzorom; internih laboratorija i javno-zdravstvenih ustanova.

U zadnje je vrijeme u velikoj ekspanziji prodaja malih kućanskih uređaja za pripremu vode koji se mogu podijeliti u dvije grupe; ionski izmjenjivač, aktivni ugljen i dezinfekcija srebrom - cijena do 400 kuna i različiti filtri, aktivni ugljen, reverzna osmoza s ili bez remineralizacije - cijena do 15.000 kuna! No stručnjaci su mišljenja da je pijenje vode nakon reverzne osmoze čak zdravstveno opasno s obzirom da se ne upozoravaju potrošači kako se tretmanom vode uz pomoć malih kućanskih aparata uklanjaju sve otopljene tvari pa tako i kalcij i magnezij te ih je stoga potrebno nadoknaditi putem drugih izvora. Ukratko zaključuju da je glavnina današnje promidžbe prodaje malih kućanskih aparata na temelju reverzne osmoze obmana potrošača. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter