Tri mjeseca bez prometovanja cestom Požane - GP Sočerga

Uskoro rekonstrukcija 500 metara ceste u graničnom pojasu
Uskoro rekonstrukcija 500 metara ceste u graničnom pojasu

Veći dio rekonstrukcije državne ceste Buzet - granični prijelaz Požane dovršen je u srpnju kada su u sklopu obnove 6,9 kilometara ceste, u koju Hrvatske ceste ulažu 30,9 milijuna kuna bez PDV-a, izgrađena dva nova kružna raskrižja, kod Osnovne škole te kod Stanice za tehnički pregled, te novo raskrižje, odnosno uređen ulaz u poduzetničku zonu Mažinjica.

Radove je izvela zajednica ponuditelja - GP Krk i Strabag iz Zagreba. Preostala je još rekonstrukcija posljednjih 500 metara uz samu državnu granicu, a neslužbeno doznajemo da će cesta od Požana do graničnog prijelaza Sočerga u to vrijeme čak tri mjeseca u cijelosti biti zatvorena za promet.

Na posljednjih 500 metara trase, u samom graničnom pojasu između graničnog prijelaza Požane i granice sa Slovenijom, problem je, naime, nastao zbog lošeg sastava tla s klizištima. Dodatno se utvrdila potreba širenja uskog dijela kolnika podno litice. Sanirana je i učvršćena stijena koja je opasna za sigurnost putnika, a cesta uz samu liticu sada će se u jednom dijelu proširiti za metar i pol konzolom.

Radovi su se na tom dijelu državne ceste trebali izvoditi u rujnu, po završetku turističke sezone, no još nisu počeli. S obzirom na to da se cesta u cijelosti namjerava zatvoriti za promet, a time će izvan funkcije biti i granični prijelaz Sočerga, Hrvatske ceste čekaju suglasnost resornog ministarstva Republike Slovenije o privremenom zatvaranju Graničnog prijelaza Sočerga, odnosno prijedlog je da se radno vrijeme pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec na Ćićariji, nedaleko od Buzeta, produži do 24 sata s obzirom na to da je riječ o najbližem alternativnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter