Trećina drugašića ne zna plivati


Trećina učenika drugih razreda uopće ne zna plivati, dok ih još toliko ne može otplivati 25 metara - porazni su to rezultati testiranja koje na bazenu u Valbandonu provodi Plivački Klub Arena.

- Naš je klub kreirao program pod nazivom "Znamo plivati" i predstavio ga Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koje je prepoznalo njegove vrijednosti, verificiralo ga i odlučilo sufinancirati njegovo provođenje. Budući da živimo u gradu na moru, a bez odgovarajućeg bazena, ponekad je teško zainteresirati djecu mlađe dobi za plivanje, pa smo osmislili program koji je zamišljen tako da se provodi u više etapa, a obuhvaća djecu nižih razreda osnovnih škola na području gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Marčana i Medulin, pojašnjava nam predsjednik ovog plivačkog kluba Gordan Krčelić.

Program će se provoditi tijekom školske godine 2012./2013. na način da će se u suradnji sa školama koje djeluju na području navedenih gradova i općina provoditi testiranje plivačkih znanja i sposobnosti djece. Prema rezultatima testiranja, uz pristanak i suradnju roditelja, djeca će se uključivati u organiziranu obuku koju će provoditi treneri i instruktori ovoga kluba.

Koristi od programa bit će, pojašnjava, višestruke - djeca će naučiti plivati i savladati ispravno tehnike plivanja, za zajednicu jer će imati manje neplivača, dok će klub kroz ove aktivnosti pronaći i zadržati talentirane plivače.

Kako nam je pojasnio Samuel Smailbašić, djeca, da bi se proglasila plivačima, moraju skočiti u bazen i preplivati 25 metara. 

- Testiranje će proći između 400 i 600 djece, s tim da ga je već prošlo njih 200-tinjak i to učenici škole Monte Zaro, Stoje, Fažane i Šijane. Dosadašnji su rezultati pokazali da imamo više od 30 posto neplivača, a još njih toliko pliva, ali teško, veli Samuel dodajući da će roditeljima onih koji su u toj skupini preporučiti obuku od 20 sati koja je u potpunosti besplatna. Testiranja učenika po pulskim školama trajati će do 6. studenog nakon čega kreće obuka neplivača. (Borka PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter