Treća povorka ponosa i slave

U Puli se mimohod počeo održavati 2013. godine (Dejan ŠTIFANIĆ)
U Puli se mimohod počeo održavati 2013. godine (Dejan ŠTIFANIĆ)

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata za ovogodišnji 3. mimohod branitelja Istarske Županije zakazan za srijedu, 5. kolovoza, u povodu obilježavanja Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno na obljetnicu Oluje, prema dosadašnjim prijavama očekuje 800.tinjak sudionika.

Od rive do Doma branitelja

Na 3. mimohodu hrvatskih branitelja Istarske županije u Puli sudjelovat će branitelji predstavnici braniteljskih udruga Pule, Umaga, Poreča, Labina, Pazina i Rovinja te predstavnici lokalne samouprave, policije i Javne vatrogasne postrojbe Pula i MORH-a.

Kako navodi predsjednik Koordinacije Vinko Knez, program obilježavanje započet će već u ponedjeljak otvaranje izložbe radova članova braniteljskih udruga u Domu hrvatskih branitelja na kojoj će biti predstavljeno 36 radova hrvatskih branitelja. U srijedu program započinje svetom misom u Katedrali, te u 9 sati polaganjem vijenaca na Centralnom križu i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Pola sata kasnije vijenci će se položiti u Parku Franje Josipa gdje će se odati počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a u 10 sati ispred istog parka kreće mimohod.

Kretat će se od Parka Franje Josipa preko Kolodvorske ulice te Amfiteatarske ulice uz Valerijin park, odakle će sudionici mimohoda krenuti uz šetalište Nella Milottija, Trg Nimfej, te Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja.

Zastava s Arene i padobranci

Sam mimohod u srijedu, u 10 sati, započet će oglašavanjem brodskih i tvorničkih sirena sa znakom prestanka opasnosti u trajanju od jedne minute. Mimohod će predvoditi mažoretkinje i bubnjari Gradskog orkestra Grada Pule, a cijeli orkestar pridružit će se mimohodu od Fine do Doma hrvatskih branitelja. U 10.01 sati oglasit će se i crkvena zvona, a u 10.03 sata članovi Društva speleologa s Arene će spustiti 10-metarsku hrvatsku zastavu. Minutu kasnije očekuje se doskok padobranaca sa zastavama na Trg Nimfej ispred Arene, dok će program okončati u Domu hrvatskih branitelja nastupima učenici Osnovne škole Šijana i Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter