Treća POS zgrada u Šijani s manjom cijenom kvadrata

Kada su se gradile prve dvije POS zgrade u Šijani stanovi su jedva prodani (Dejan ŠTIFANIĆ)
Kada su se gradile prve dvije POS zgrade u Šijani stanovi su jedva prodani (Dejan ŠTIFANIĆ)

Prema najavi ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš, nadležno će ministarstvo ovog tjedna Vladi Republike Hrvatske predložiti izmjene i dopune Zakona o poticajnoj stanogradnji, čime bi POS-ovi stanovi trebali biti još konkurentniji u odnosu na stanove kupljene kreditima komercijalnih banaka. Prema najavama, Vlada će ove izmjene i dopune Zakona o poticajnoj stanogradnji usvojiti i poslati u Sabor na usvajanje po hitnom postupku, a predloženim izmjenama smanjile bi se kamate onima koji su u sustavu POS-a ili će tek kupiti stan po tom sustavu.

Cijena kvadrata 872,69 eura

Ovakve izmjene i dopune Zakona o poticajnoj stanogradnji  Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja predlaže jer smatra da je interes građana za POS stanove i dalje relativno velik. Usto, ministarstvo očekuje u budućnosti velik broj najmoprimaca jer, prema njihovim analizama, sve manje ljudi žele biti vlasnici stanova pogotovo od kada je država u zakon ugradila stavku po kojoj će se neprodani stanovi moći i iznajmljivati.

Za Pulu bi ovakve izmjene i dopune zakonskih odredbi mogle značiti pokretanje izgradnje nove, treće u nizu POS zgrade u Šijani. Uostalom, upravo je ministrica Mrak Taritaš početkom kolovoza prošle godine izjavila da na području Istarske županije ministarstvo ima dobra iskustva te da imaju namjeru u Puli nastaviti graditi POS-ove zgrade. U tom trenutku ta gradnja nije bila previše izgledna jer je i s prodajom već izgrađenih stanova u Šijani bilo problema. Naime, od početka projekta do same izgradnje gospodarska kriza zahvatila je mnoge zainteresirane koji odjednom nisu mogli kupiti POS stanove jer nisu imali dovoljno dobar kreditni rejting. Na koncu je to značilo da se za par stanova provodio i treći krug prodaje, bez obzira na vrlo povoljnu cijenu od 872,69 eura po kvadratu. S najavljenim nižim kamatama i manjom cijenom kvadrata situacija bi se mogla promijeniti.

Istraživanje tržišta

- Grad Pula je 2009. godine pokrenuo inicijativu za uvođenjem Programa društveno poticane stanogradnje upravo da bi građanima omogućili stjecanje prve nekretnine po prihvatljivoj cijeni, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života građana u Puli. Projekt izgradnje dviju višestambenih zgrada sa 65 stanova u Šijani, koji je krenuo u svibnju 2012. godine, Grad Pula je podupro sa 6,2 milijuna kuna. Projekt se pokazao iznimno uspješnim, a budući je riječ o dugoročnom projektu, svakako je u planu daljnji nastavak izgradnje POS stanova da bi što većem broju Puljana pomogli u rješavanju temeljnog životnog pitanja, rekli su nam jučer nadležni u Gradu Puli i dodali da je upravo zbog toga u prostornim planovima otvorena mogućnost daljnje izgradnje POS zgrada na istom mjestu u Šijani.

Za Pulu je velika pogodnost i to što bi se nova POS zgrada gradila na istoj lokaciji u Šijani gdje su nedavno izgrađene dvije, odnosno prostor je već predviđen, a dokumentacija spremna, što bi itekako ubrzalo nastavak ovog projekta. Kada se tome pridoda da je već i izgrađena kompletna komunalna infrastruktura, nema logike da Pula ne iskoristi dobru volju ministarstva, odnosno države i da dobije još jednu zgradu s još povoljnijom cijenom stanova za mlade Puljane.

- Da bi se to ostvarilo bit će prije svega potrebno provesti istraživanje tržišta o realnim potrebama i interesu kod građana te ukoliko se istraživanjem i anketiranjem utvrdi da stvarni interes kod Puljana postoji, Grad Pula će se spremno priključiti realizaciji projekta, zaključuju iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter