Treba li zabraniti prolaz kamiona kroz središte Pazina?

Parkiralište u središtu Pazina (M. RIMANIĆ)
Parkiralište u središtu Pazina (M. RIMANIĆ)

Na sjednici pazinskog Gradskog vijeća Serđo Rigo upozorio je na niz problema s kojima se susreću sudionici u prometu u Pazinu. Istakao je problem prometovanja tegljača s poluprikolicama i teških kamiona kroz grad. On smatra kako bi takvim vozilima, ako nemaju utovar ili istovar u Pazinu, trebalo zabraniti promet gradskim ulicama. Posebno je opasan pa i rizičan susret s takvim vozilom u oštrom zavoju kod donjeg dječjeg vrtića. Takva, teška, vozila opasna su u gradskom prometu i ugrožavaju sigurnost ostalih sudionika u prometu, uništavaju cestu, ali i nogostupe.

Nema parkirnih mjesta za motore

- Nijedan grad, koji ima riješenu zaobilaznicu ne dopušta kroz grad prometovanje teškim kamionima, kaže Rigo koji smatra kako bi i Pazin trebao donijeti takva rješenja.

Smatra i kako bi trebalo zabraniti parkiranje u Prolazu Vincenta od Kastva, odnosno ulici ispod zvonika. U ovoj su uskoj i kratkoj ulici često natiskani parkirani automobili koji priječe prolaz pješacima prema crkvi kroz portal pod zvonikom župne crkva sv. Nikole. To narušava pogled na zvonik, kaže Rigo, dodajući kako se nekada turisti žele fotografirati sa zvonikom u pozadini, ali im parkirani automobili narušavaju kadar. Stoga predlaže da se u Prolazu Vincenta od Kastva onemogući parkiranje automobila. S druge strane zalaže se za označavanje parkirnih mjesta za motore, jer koliko mu je poznato Pazin je jedini grad u Istri koji nema obilježena parkirna mjesta za motore. Veliki je problem i parkiranje na mjestima za invalide na gradskim parkiralištima, ali i parkiralištima trgovačkih centara. "Bezobrazni vozači parkiraju na mjestima za invalide, upale četiri žmigavca i pođu u kupovinu, a invalidi nemaju gdje parkirati", upozorio je Rigo. Dodajući kako prolaz invalidima, bez obzira na rampu, ali i pješacima u ulici Dinka Trinajstića u središtu grada ometa čak osam poredanih kontejnera za skupljanje otpada. Osim toga radi se o užem središtu grada, pa kontejneri na tom prostoru narušavaju izgled tog dijela grada. Problem su, kaže Rigo i uska mjesta za parkiranje, pogotovo na središnjem gradskom trgu.

Mjesta nisu obilježena po propisu

- Ondje su mjesta bila označena za parkiranje "stojadina" i "fićeka", a budući da su automobili danas širi i duži nema šanse da vratima ne udarite vrata susjednog automobila na parkiralištu, ako je vozač korpulentan problem je još veći, kaže Rigo.

Pročelnik pazinskog Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Elvis Kliman odgovorio je Rigu kako su upravo u pripremi materijali za sjednicu Komisije za promet, a neka od tih pitanja bit će svakako razmotrena. Poglavito ona koja se tiču kamiona i parkirališta za motore. U tijeku je i izrada plana gospodarenja otpadom u sklopu kojeg će se nastojati riješiti pitanje kontejnera u ulici Dinka Trinajstića. Razmotrit će se i širina parkirnih mjesta u gradu, pa će se i za taj problem nastojati iznaći rješenje, odgovorio je Kliman. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter