Tražili 70-ak novih ljudi, javilo se svega nekoliko

Dr. Irena Hrstić i njena pomoćnica Irena Pucić (D. MEMEDOVIĆ)
Dr. Irena Hrstić i njena pomoćnica Irena Pucić (D. MEMEDOVIĆ)

Liste čekanja i natječaji za nova zapošljavanja pripravnika u zdravstvu bili su glavna tema današnje redovne konferencije za novinare koju je održala sanacijska upraviteljica dr. Irena Hrstić. Naglasila je da se u bolnici još uvijek najdulje čeka za ultrazvuk štitnjače na koji će pacijenti na red doći tek za godinu dana. Po njenim riječima, bolnica još uvijek nije u potpunosti riješila problem nedostatka dječjeg kardiologa pa na ispomoć i dalje dolaze liječnici iz KBC-a Rijeka.

- Imamo i jednu liječnicu koja je došla sa specijalizacije no koja još nema dodatnu specijalizaciju iz kardiologije no ima iskustva u liječenju djece s kardiološkim problemima. Za sada smo nekih 40 posto zaostataka s liste čekanja riješili ali problem nije skroz uklonjen, kazala je dr. Hrstić.

Naglasila je da je bolnica objavila natječaj za zapošljavanje zdravstvenog i nezdravstvenog kadra kojim su tražili 70-ak osoba. Između ostalog, bolnica je tražila nove ekonomiste, pravnike, inženjere strojarstva i elektrotehnike, socijalne radnike, primalje, inženjere medicinske radiologije, logopede, fizioterapeute, laboratorijske tehničare, medicinske sestre, magistre medicinske biokemije, farmaceutske tehničare…

- Međutim, dosad je stiglo jako malo ponuda, a ove smo godine po prvi put tražili ispomoć u pravnom, informatičkom i ekonomskom segmentu. Interesantno je da nemamo zahtjeva za zapošljavanje ekonomista dok se istovremeno kontinuirano govori o jako puno nezaposlenih ekonomista. Iako je plaća mala (radi se o 1.600 kuna) rad u bolnici definitivno pruža veliko iskustvo, kazala je dr. Hrstić. Dodala da je bolnica primila jednu anonimnu prijavu zbog zapošljavanja jedne osobe s invaliditetom, a koja se zaposlila putem javnog poziva. Poznato je da bolnica mora imati 10 posto zaposlenih osoba s invaliditetom a to je i naša zakonska obveza, rekla je dr. Hrstić.

Naglasila je da bolnica još nije dobila nikakav odgovor nadležne komisije Ministarstva zdravlja koja provjerava provedenu javnu nabavu za nabavku CT uređaja. Nema novosti ni po pitanju gradnje nove bolnice, koja je do daljnjeg na čekanju zbog žalbi, a po riječima upraviteljice, novi bi se izvođač radova trebao odabrati koncem listopada.

- Teško je prognozirati kada bi krenula gradnja jer i kada odaberemo izvođača, ponovno kreće žalbeni postupak, rekla je dr. Hrstić. Bolnica zbog žalbi koje je Državna komisija za kontrolu javne nabave utvrdila opravdanima, treba žaliteljima isplatiti 200 tisuća kuna za troškove žalbenog postupka.

- Ponavljam, zbog toga neće patiti niti zaposlenici bolnice niti pacijenti. Moja je obveza da ta sredstva nađem iz dijela koja su izvan redovnog poslovanja bolnice. To sam obećala i tako će biti i to se neće odraziti na plaće zaposlenika, troškove prijevoza ili uslugu pacijentima. U najidealnijim uvjetima, kraj listopada bio bi rok za donošenje odluke o izvođaču radova za gradnju nove bolnice, kazala je dr. Hrstić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter