Traže se deke, slama, hrana i kaputići za pse

Životinjama treba osigurati vodu (Arhiva)
Životinjama treba osigurati vodu (Arhiva)

Temperature koje se posljednjih dana spuštaju i do minus 10, barem kada je Pula u pitanju, uzrokovala je puno problema ne samo ljudima već i životinjama. Osim što su ugrožene divlje životinje, pa raznorazne udruge apeliraju da se ptičicama baca hrana i osigurava svakodnevno voda, apel za pomoć odaslale su i pulske udruge za pomoć napuštenim psima i macama. A novi val hladnoće najavljuje se već za petak…

Potrebne i masnoće

Tako je udruga Snoopy, koja se brine o napuštenim životinjama i o skloništu napuštenih pasa na tvrđavi kod Kaštijuna, na svojoj facebook stranici objavila apel ljudima da im pomognu u ovo vrijeme ekstremnih hladnoća "ugrijati" njihove štićenike. Kako navode u objavljenom videu, u grijanim prostorima skloništa ima mjesta samo za najmlađe i najslabije, a kolikogod volonteri udruge daju sve od sebe, kuhaju im, pokrivaju ih i prekrivaju prozore, zima je prejaka i ne mogu ih dovoljno ugrijati. Posebno su nepodnošljive noći, voda za piće se smrzava pa je jasno da, više nego ikad, životinje koje se nalaze u skloništu trebaju toplo mjesto za život. Stoga, svi oni koji žele pomoći mogu kontaktirati Snoopy.

Kako saznajemo od volonterki Snoopyja, osim udomljavanja koje bi njihove štićenike sigurno i trajno ugrijalo, potrebne su im stare deke, pokrivači, plahte i ručnici. S obzirom da im kuhaju hranu, dobrodošle bi i razne vrste pašti, riže, ostaci hrane ili mesa, odnosno, kako ističu, što više masnoća koja će njihove štićenike ugrijati tijekom velikih hladnoća koje vladaju.

Hrana za štence

- Imamo dosta kratkodlakih pasa pa ako netko ima kakav kaputić za pse dobro bi nam došao. Također, s obzirom da je cijela tvrđava zaleđena, psi ne izlaze vani, a unutra im je dosadno pa i kad ih se pokrije oni se stalno kreću. Stoga ćemo im napraviti drvene okvire u boksovima koje bi napunili slamom, pa bi bili veoma zahvalni ako bi nam netko donirao slamu, poručile su volonterke Snoopyja, koje za kraj dodaju da su im potrebna i drva za ogrjev te kućice za pse.

I iz druge pulske udruge koja skrbi o napuštenim životinjama, Ruka šapi, navode da osim udomljavanja koje je uvijek poželjno, imaju potrebu za dekicama te posebno hranom za štence s obzirom da u ovom trenutku na svojoj brizi imaju čak 30-ak štenaca.

- Upravo stoga u potrazi smo za sredstvima protiv parazita, kako unutarnjih tako i vanjskih, a svi koji nam žele pomoći mogu nas kontaktirati na broj 099/670-8275, kažu nam iz udruge Ruka šapi. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter