Domaće klobasice u Svetom Petru u Šumi

Ilustracija
Ilustracija

Prvi susret proizvođača istarskih kobasica gastro manifestacija pod nazivom "S klobasicom u Europu" održat će se od 22 do 24. veljače, a partner susreta bit će Vukovarsko-srijemska županija, najavio je na konferenciji za novinare u supetarskoj čitaonici općinski načelnik Mario Bratulić.

Javnosti će se na jednom mjestu po prvi puta predstaviti 30-ak izlagača iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slavonije, središnje Hrvatske, ali i Slovenije te Bosne i Hercegovine, kazao je Bratulić izrazivši veliko zadovoljstvo što za manifestaciju postoji toliki interes.

U petak će se organizirati stručni skup na temu tradicionalnih autohtonih proizvoda na kojem će izlagati 12 znanstvenika i poznavatelja lokalne gastronomije. Istog dana u obližnjem agroturizmu "Pod čeripnjon" održat će se gourmet susret na kojem će se predstaviti sedam sljedova jela na bazi istarske kobasice te vina istarskih vinara.

U subotu u 11 sati u školskoj sportskoj dvorani ili na općinskom trgu, ovisno o vremenskim prilikama, slijedi dodjela priznanja i nagrada za najbolje ocjenjene kobasice, a zatim za zainteresirane prezentacija proizvodnje istarskih kobasica na tradicionalan način, kušanje kobasica s roštilja, zabavni program i izvlačenje nagradne igre Glasa Istre.

- Želja nam je da manifestacija postane tradicionalna te da kao Općina Tinjan koja je postala poznata po istarskim pršutima, Sveti Petar u Šumi postane prepoznatljiv po istarskim kobasicama i ostalim autohtonim proizvodima ovoga kraja, zaključio je Bratulić predavši riječ predsjedniku Udruge proizvođača istarskog pršuta Milanu Buršiću.

"Manifestaciju smo podržali, jer nam je želja da nakon zaštite istarskog pršuta s oznakom izvornosti krenemo korak dalje te da zaštitimo istarsku kobasicu, zarebnjak i potrbušinu za što će trebati nekoliko godina", nadovezao se Buršić koji je istaknuo kako su lani na Uskrs u Vodnjanu pokrenuli gastro manifestaciju koja za cilj ima promovirati istarsku špaletu.

- Po prvi će put proizvođači istarskih kobasica imati mogućnost dobiti stručno mišljenje o tome kakav je njihov proizvod, kazala je predsjednica Udruge senzornih analitičara za suhomesnate proizvode Blanka Sinčić-Pulić dodavši da poziva se proizvođače da se prijave za ocjenjivanje, jer "pozitivna konkurencija služi poboljšanju proizvodnje".

- S obzirom da će s ulaskom u Europsku uniju biti moguća proizvodnja kobasica samo u registriranim djelatnostima cilj nam je pozitivno utjecati na legalizaciju ove značajne proizvodnje, kazao je županijski poljoprivredni pročelnik Milan Antolović dodavši da je europska legislativa za legalizaciju proizvodnih objekata jednostavnija od hrvatske što će zasigurno ići na ruku domaćim proizvođačima kobasica. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter