Tradicija zvukom, riječju i okusom

Serđo Valić i Lidija Percan (M. ANGELINI)
Serđo Valić i Lidija Percan (M. ANGELINI)

"Nakon 50 godina pjevanja zabavne glazbe evo me prvi put u Medulinu. Nije to lijepo čuti, ali nažalost je tako", riječi su kojima je publiku pred koncert na medulinskoj placi u petak navečer u sklopu Istarske večeri pozdravila Lidija Percan. Legenda istarske kancone započela je nastup sa Serđom Valićem s kojim je otpjevala njihovu zajedničku numeru "Da mi tebe Istro ni". No, na medulinskoj su se bini uz njih u petak izmjenjivali i mnogi drugi glazbenici, ali i pjesnici.

Bogati kulturni i zabavni program otvorili su članovi KUD-a "Mate Balota" iz Raklja, svirkom na mihu i roženicama te starim plesovima. Istarska večer, manifestacija u organizaciji udruga Medulinska placa i Kit Grm, koje su si u zadatak uzele očuvanje istarskih običaja i tradicije, zamišljena je kao priredba koja će doprinijeti oživljavanju središta stare jezgre Medulina.

U tome su organizatori barem te večeri i uspjeli, s obzirom da su placu ispunili brojni mještani, ali i inozemni gosti iz obližnjih smještajnih kapaciteta.

Smjenjujući se na pozornici, po principu red glazbenih, red recitacijskih točki, u muzičkom su dijelu nastupili i Eleonora Turčinović te Magnolia band, a svoju su poeziju javnosti predstavili čakavski pjesnici iz svih krajeva Istre. To su Marija Družeta, Marija Sošić, Ana Krnjus, Vesna Milan, Marija Ribarić, Đermano Vitasović i Vladimiro Gagliardi, a njihove je stihove publika nagrađivala iskrenim aplauzom, dok su im se organizatori odužili diplomom, odnosno zahvalnicom za sudjelovanje na Istarskoj večeri. Da bi sve bilo u duhu tradicije i starih uzanci, na trgu su se nudile pečene sardele i fritule, a mogli su se kupiti i autohtoni proizvodi poput rakija ili meda. Ovu su manifestaciju u smiraj turističke sezone podržali Istarska županija te Općina Medulin i lokalna Turistička zajednica. (Z. STRAHINJA, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter