Tradicija Rovinja na tanjuru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kantinon je jedan od rijetkih rovinjskih restorana kojeg rado posjećuju i lokalci, a ne samo turisti u potrazi za autohtonim jelima i atmosferom. Upravo si iz tog razloga konoba može dozvoliti biti otvorena gotovo cijelu godinu! Na korak od mora, u srcu grada, goste privlači kvalitetom, cijenom i jelovnikom koji je originalan što zbog izbora jela koja se ne mogu pojesti nigdje drugdje u gradu, što zbog svog izgleda koji podsjeća na starinske novine koje uz popis jela sadrže i novosti vezane za grad.

Kuhinju Kantinona najlakše je opisati kao starinsku ribarsku kuhinju bogatu polako zaboravljenim, starim receptima. Zato je bitno naglasiti da su sve namirnice lokalno rovinjske ili u "najgorem" slučaju istarske. Sam odabir namirnica prilagođen je godišnjem dobu odnosno u slučaju ribe, lovostaju. Što se tog dana nudi kao najsvježije, može se iščitati već na maloj školskoj ploči koja je postavljena na ulazu konobe. Ovisno o tome kakve su sreće bili ribari te noći, na meniju se može naći tuna steak, sipe, grdobina ili dobre stare sardele. U svakom slučaju uvijek su to specijaliteti inspirirani guštima rovinjske ribarske tradicije i starim, ponovno otkrivenim receptima.

Jednostavna sezonska jela, tjestenine, maneštra… pripremaju se od svježih, lokalno uzgojenih sastojaka i serviraju se u posudama u kojima su i kuhana, dok se hladni naresci poput pršuta, pancete, kobasice i sira serviraju na drvenim daskama uz dodatak ulja i maslina. Na karti pića nalaze se najbolja rovinjska i istarska vina koja se nude i na čaše i serviraju u bukaletama, zatim rakije, grape i pivo čije posluživanje nosi dozu originalnosti za Rovinj, poslužuje se u krigli od litre.

Uređenje i atmosfera je vrlo prijateljska i opuštena. Bijeli zidovi dekorirani su crno bijelim slikama i predmetima iz svakodnevnog života ribara, jednostavne drvene stolice i stolovi bez stolnjaka, pogled na otvorenu kuhinju i na starogradsku jezgru, pršuti koji vise iznad šanka… daju svakom gostu osjećaj kao da se vrača po stoti, a ne da dolazi prvi put.

Konoba Kantinon otvorena je svakim danom od 12 do 22 sata.

LINK: Kantinon - http://www.maistra.hr/Aktivnosti/Restorani/Konoba_Kantinon (Promo)


Podijeli: Facebook Twiter