Tradicija maslinarstva za novu kreativnu ekonomsku djelatnost

Maslinarstvom se na Vodnjanštini nastavlja baviti mlada generacija (M. MIJOŠEK)
Maslinarstvom se na Vodnjanštini nastavlja baviti mlada generacija (M. MIJOŠEK)

Sve zainteresirane osobe za sudjelovanje u europskom projektu "YouInherit", i to što šireg spektra djelovanja, poziva uprava Grada Vodnjana da se jave do 31. listopada i tako pridruže Grupi regionalnih dionika (RSG). Poziv se odnosi na OPG-ove, udruge, mala i srednja poduzeća, turističke zajednice, zadruge, nadležna ministarstva i tako dalje, od kojih se očekuje da sudjeluju u RSG-u (od engleskog Regional stakeholder group) koji bi trebao doprinijeti implementaciji projekta.

Obuka mladih maslinara

"Sudjelovanje ključnih dionika nužna je za realizaciju projekta jer će skupina stručnim kompetencijama i vještinama biti uključena u valorizaciju kulturne baštine i starih zanata s posebnim naglaskom na sektor maslinarstva", poručuju iz gradske uprave.

Projektom "YouInherit" namjerava se povećati broj OPG-ova, odnosno mladih poljoprivrednika koji se bave maslinarstvom te ih obučiti stručnim pristupom. Pilotna aktivnost projekta predviđa obnovu objekta kulturne baštine u Vodnjanu u kojem će se provoditi obuka mladih maslinara.

Već smo pisali da se planira i urediti zgrada Stare vage u reprezentativni objekt za promociju maslinarske tradicije Vodnjanštine, Istre, pa i sjevernog Jadrana. Vodnjanu je za provođenje objekta odobreno nešto više od 220 tisuća eura te još oko 97 tisuća eura vodnjanskoj udruzi Agroturist.

Zadatak grupe je analizirati ključne problema i prilike postojećeg stanja revitalizacije kulturne baštine s posebnim ciljem uključivanja i zapošljavanja mladih. A oni će, zajedno s ostalim dionicima u grupi, koja će se sastajati šest puta tijekom odvijanja projekta, biti aktivno uključeni u planiranje, realizaciju i korištenje budućeg centra za obuku mladih maslinara. Svaki član RSG-a je volonter i u radu skupine sudjeluje dobrovoljno.

Kreativna djelatnost

"Mladi u ovom projektu nisu uključeni samo u ulozi budućih nasljednika bogate tradicije nego se od njih očekuje određena kreativnost i inovativnost kako bi se tradicija prilagodila novim zahtjevima i očekivanjima tržišta. Cilj je pretvoriti tradiciju maslinarstva u novu kreativnu ekonomsku djelatnost", poručuju iz vodnjanske uprave.

Prijave do 31. listopada

Interes za sudjelovanje u radu RSG-a može se iskazati putem pošte na adresu Grada (Trgovačka 2, 52215 Vodnjan) ili elektroničkom poštom ([email protected]) do kraja mjeseca. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj telefona 052/512-453. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter