Tko će zakupiti plodnu zemlju u Raškoj dolini?

Velik je interes za 50 godišnji zakup 265 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Raškoj dolini (Arhiva)
Velik je interes za 50 godišnji zakup 265 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Raškoj dolini (Arhiva)

Iako je prošlo već pet mjeseci od raspisivanja natječaja za raspolaganje državnim zemljištem u općini Raša, gradu Rovinju i Vodnjanu, još nisu objavljeni rezultati. Točnije, riječ je o 31 hektaru na području općine Vodnjan, 41 hektara na području grada Rovinja i čak 265 hektara u Raškoj dolini. Na pitanje kada će se znati rezultati natječaja, iz Agencije za poljoprivredno zemljište su nam odgovorili da se odluke o dodjeli zakupa donose prema redoslijedu raspisivanja javnih poziva. Međutim, pregledom objava te agencije utvrdili smo da to nije po redu.

Država je oglasila raspolaganje zemljištem u Negoslavcima i Jelsi 3. studenoga 2014., da bi 11. ožujka 2015. odabrala najbolje ponuditelje za Negoslavce, a 26. ožujka za Jelsu. Za Bebrinu je natječaj bio 27. studenoga, a rezultati 27. ožujka. Za Vodnjan je raspisan natječaj 3. studenog, za Rašu 20. studenog, a za Rovinj 25. studenog. No, ni za jedan natječaj s područja Istre još nisu odabrani zakupci. Iz Agencije pojašnjavaju da treba imati na umu da nisu svi javni pozivi isti. Primjerice javni poziv za Negoslavce i Bebrinu imao je jednu proizvodno-tehnološku cjelinu, dok je Raša imala 43 cjeline, Vodnjan 19, a Rovinj 71 cjelinu.

- Naravno da se u istom vremenskom roku ne mogu riješiti javni pozivi koji imaju jednu cjelinu i na koji je pristigla na primjer samo jedna važeća ponuda (Negoslavci i Jelsa) i javni pozivi koji imaju 43 ili 71 cjelinu. Na javni poziv za Rašu za 43 cjeline pristiglo je 428 važećih ponuda, a za Rovinj za 71 cjelinu 90 važećih ponuda, zaključili su iz Agencije za poljoprivredno zemljište.

Maslinar se želi baviti i povrćarstvom

Dok za Vodnjan i Rovinj nisu zabilježene primjedbe u javnosti, temu oko zemljišta u Raši je nedavno otvorio Damir Kajin, predsjednik Istarskih demokrata. On je upozorio da se u dolini Raše sprema seljačka buna, jer je izgledno da će čak 180 hektara dobiti brat jednog istaknutog IDS-ovog dužnosnika koji se natječe za 50-godišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Kajin nije javno rekao ime te osobe, ali se iz njegovih izlaganja da zaključiti da je riječ o poljoprivredniku Sandiju Chiavalonu iz Vodnjana u čijem OPG-u radi i njegov brat Tedi, inače vijećnik u Županijskoj skupštini, član predsjedništva IDS-a i bivši tajnik te stranke.

Sandi Chiavalon nam je potvrdio da je podnio zahtjev za najam 185 hektara te smatra da ima velike izglede da će biti odabrana njegova ponuda i to temeljem ponuđenog programa raspolaganja zemljištem, ali i brojnih bodova koje je stekao dugogodišnjim predanim radom. Upitan što planira uzgajati na 185 hektara, odgovara da prvo očekuje rezultate natječaja i tek kada sazna koje je točno čestice dobio na korištenje dat će izraditi elaborat koji će mu otkriti koje je kulture pogodno saditi.

- Riječ je o elaboratu koji košta 100 do 200 tisuća kuna i tek kada ga budem imao u rukama imat ću jasniju viziju. No, već sada znam da je to zemlja koja ima velik potencijal za proizvodnju hrane, a moj je cilj baviti se ekološkim uzgojem povrća, odnosno preslikati svoj uspjeh s maslinovim uljima i na taj dio proizvodnje. Smatram da su analiza tla i karta plodnosti prijeko potrebni dokumenti bilo kojem poljoprivredniku na tom području poznatom po poplavama, odgovorio nam je Chiavalon.

Inozemni ulagači gradili bi marinu

Upitali smo ga planira li u dolini Raše napraviti farmu svinja s obzirom da se tri godine na periferiji Vodnjana bavi i time. Odgovorio nam je da su sve opcije otvorene te da svakako planiraju širiti tu proizvodnju jer sada ima oko 60-ak svinja čije meso plasira pod svojim brendom Chiavalon i ubrzo sve proda odabranim kupcima. Najavio je kako cilja uzgajati bar 500-600 svinja kako bi tek tada imali mogućnost plasirati svinjsko meso i na tržište.

Zamoljen da nam komentira izjavu Kajina, Sandi Chiavalon je rekao da se bodovi u državnoj agenciji ne dodjeljuju temeljem toga tko je kome brat, već temeljem gospodarskog programa, visini ponuđene zakupnine i je li dosadašnji posjednik tog zemljišta temeljem valjano provedenog natječaja. "Agencija još nije objavila odluku, a to što iznosi Kajin je trgovanje interesom jer očito je da lobira za nekoga drugog", zaključio je Chiavalon.

Komentar čitavog slučaja tražili smo od Glorije Paliska Bolterstein, načelnice Općine Raša. Ukratko nam je odgovorila da nije ovlaštena to komentirati već samo zna kako su se za dodjelu djela tog zemljišta javili i ulagači iz Ukrajine koji su tražili od Agencije za investicije i konkurentnost da se njihov projekt uvrsti u strateške projekte RH.

Iz drugih izvora saznajemo da iza tog projekta stoji pulska tvrtka Green fjord koja u djelu rijeke Raše, i na obližnjem poljoprivrednom zemljištu, planira gradnju nautičke marine. Inače, vlasnici te tvrtke su Roman Denkovych iz Cipra, Sergey Ranyushkin iz Rusije, Viacheslav Bondarev iz Češke, Sergiy Leontyuk i Sergii Iergenov iz Ukrajine. Nismo uspjeli dobiti detaljnije informacije što točno planiraju na tom zemljištu. Tvrtka Green fjord je registrirana u Puli na adresi Kačića Miošića 4. Međutim, na toj adresi nema nikakve naznake te tvrtke, već su to adrese tri odvjetnička ureda. Iz ureda Frančula-Čekada rekli su nam da oni ne zastupaju tvrtku Green fjord, a nisu nam se očitovali na naš pismeni upit iz druga dva ureda: Modrušan i Ilijevski-Cibralić. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter