Tito riješio problem žilet žice

Clinton, Mussolini i Papa dočekali su Tita i Jovanku na žici
Clinton, Mussolini i Papa dočekali su Tita i Jovanku na žici

Josip Broz Tito, Benito Mussolini, Bill Clinton i Papa riješili su problem žilet žice na graničnom prijelazu Škudelin kod Kaštela. Naime, dok su Clinton, Mussolini i Papa mudrovali što napraviti i na koji način okončati krizu sa žilet žicom koja odvaja Hrvatsku od Slovenije, u cijelu priču se uključio Tito s Jovankom. Doduše, svi prisutni su primijetili da je par Tito - Jovanka prilično omršavio, no retorika se nije promijenila. Bratstvo i jedinstvo kao ključ za rješavanje cijele krize.

Naime, u mjestu Škudelin, između dva granična prijelaza - Kaštel i Plovanija - susrele su se maškare iz Kaštela i susjedne Slovenije na tradicionalnom okupljanju i nazdravljanju. No, najbolja tema za ovogodišnje maškare, pogotovo na ovom pograničnom području je svakako prošlogodišnje postavljanje opasne žilet žice duž granice. Dok su mještani čekali dolazak povorki s obje strane granice, žica je ta koja je priječila susret. Prvo je na žicu došla ekipa iz crkvenih krugova, Papa s kardinalima, potom Mussolini te Clinton. U pokušaju da shvate što se dogodilo i da ponude neko rješenje za ukidanje žice, došao je Tito u pratnji Jovanke. Pred okupljenima je Tito održao prigodni (poduži) govor o bratstvu i jedinstvu te je izgrdio one koji su doveli do situacije da se prijateljske republike dijele žicom. Zahtijevao je promptno ukidanje žice i pozvao vojsku koja je škarama presjekla žicu, naravno uz njegovu pomoć.

Clinton je sav zadovoljan pratio situaciju i pridružio se slavlju koje je nakon rezanja žice upriličeno u Škudelinu. Maškarane povorke su potom nastavile svojim putovima. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter