Tipizirati štandove, trgovine, sjedalice i tende

Gradsko vijeće Poreča (A. DAGOSTIN)
Gradsko vijeće Poreča (A. DAGOSTIN)

Šećem gradom i primjećujem inflaciju tabli, panoa, stalaka i plakata, kazao je Mario Ritoša (HSU) zatraživši da se donesu propisi kojima bi se također regulirala boja taksija, ugostiteljskih tendi, sjedalica itd. Njegovo se vijećničko pitanje nadovezalo na izmjene Odluke o porezima Grada Poreča koja je za cilj imala olakšice ugostiteljima, ali se razvila rasprava o tipiziranju poslovnih objekata, reguliranju svjetlećih reklama, ograničavanju jumbo plakata... Nakon stanke porečki su se vijećnici složili donijeti Odluku o porezima, a na idućem se zasjedanju pozabaviti komunalnim redom.

Tko je noću dežuran na porečkoj Hitnoj?

Zbog čega se noću na porečkoj Hitnoj medicinskoj pomoći o pacijentima brine medicinska sestra koja za to nije ovlaštena, pitala je Dolores Ghersinich (Kosićeva nezavisna lista), na što joj je dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš da prema njenim saznanjima sve funkcionira uredno te da bude konkretnija kako bi mogla pitanje proslijediti Istarskim domovima zdravlja.

Ista se vijećnica zapitala jesu li točan izvještaj Grada Poreča o opadanju ovisnosti ili županijski odnosno državni koji pokazuju suprotnu situaciju.

"Ovisnost o teškim drogama je u opadanju", kazala je Basanić Čuš podsjetivši da Poreč, uz Pulu, jedini u Istri ima takvu ambulantu. Rodoljub Kosić (Kosićeva nezavisna lista) smatra da se štednja u komunalnoj tvrtki Usluga reflektira u vidu nedovoljnog broja kontejnera, neugodnih mirisa iz vozila za odvoz smeća koji propuštaju tekućinu i povremenog smrada iz odlagališta Košambra i uređaja za otpadne vode. Racionalizacija je bila nužna, kazao je tehnički direktor Usluge Srđan Mažar dodavši da su na navedene pojave uglavnom djelovale ovogodišnje atmosferske prilike (kiša) te da je jedino konačno rješenje otvaranje odlagališta Kaštijun.

Kosića je zanimalo da li je Usluga informirala zakupce "zelene tržnice", kojima je inspekcija Carinske uprave zabranila rad, o potrebnim minimalnim tehničkim uvjetima te što je s njihovim tužbama prema Gradu.

Usluga će učiniti sve da zakupci odu zadovoljni

"Usluga će učiniti sve da zakupci odu zadovoljni", kazao je Mažar dodavši da tržnica mora estetski doličiti Poreču ili se zatvoriti. Snježana Mekota (Mekotina nezavisna lista) podsjetila je nadležne da nije napravljena nova lista za socijalne stanove, a postoje hitni slučajevi kojima treba pomoć.

Eugen Stanissa (IDS-HNS) zanima troškovnik manifestacije "Porečki delfin". Na pitanje što se ove godine postiglo s gradskom javnom nabavom gradonačelnik Edi Štifanić (IDS) mu je odgovorio da se obavilo 20-ak postupaka čime je ušteđeno 3,2 milijun kuna. Stevo Žufić (Kosićeva nezavisna lista) se zanimao zašto se Poreč nije uključio u program za produženje turističke sezone "Hrvatska 365" na što mu je gradonačelnik Štifanić odgovorio da se u Poreč trenutno odmara 1.278 gostiju, a u susjednom Umagu koji je uključen u taj program 574 te Rovinju 869 turista. Ritoša se zanimao kako funkcionira poludnevni boravak u Domu za starije i nemoćne.

Ravnatelj Mario Laković mu je kazao da trenutno u njemu boravi 16 korisnika koje ujutro dovoze, a nakon 14 sati odvoze kućama. Danijela Banko Štokovac (IDS-HNS) se zanimala hoće li se graditi igralište u Baderni te zatražila da se posade stabla zbog hlada. Na oba je pitanja dobila pozitivan odgovor s time da je gradonačelnik Štifanić dodao da će se igrališta graditi i u Stranićima te Kukcima. Manuela Janko (IDS-HNS) se zanimala kako ide prodaje novih grobnica na što je dobila Mažarov odgovor da je od 22 zasad prodano devet. Polugodišnji obračun je pokazao da su rashodi na razini 53,6 milijuna kuna odnosno 37 posto od planiranog na godišnjoj razini (145,2 milijun kuna).

Mekotu je zanimalo koliko se, zbog zakonskih izmjena, očekuje smanjenje poreznih sredstava u idućoj godini na što joj je gradska gospodarska pročelnica Tatjana Matošević kazala da će biti manji 10-ak posto odnosno oko 3,5 milijun kuna. Kosić je pohvalio pozamašna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, ali upozorio da će nastati problem kada "presuše" sredstva od legalizacije objekata.

S obzirom na sadašnje povoljno financijsko stanje smatra da se trebalo pomoći roditeljima za kupnju udžbenika te u posezoni od 1.10. do 31.5. "podignuti rampe parkirališta" da se olakša život građanima. S dva suzdržana glasa donesene su izmjene odluka o određivanju mjesta za štandove, pri čemu je Daniel Šaškin (Mekotina nezavisna lista) prigovorio da se ne bi smjeli dozvoljavati primjerice štandovi s odjećom, dok postoje prazni gradski poslovni prostori trgovina odjećom.

Također smatra da treba pokrenuti pitanje benzinskih crpki koje, nauštrb ugostitelja, prodaju alkohol 0-24 ili trgovačkih centara koji rade do ponoći. Isti je vijećnik predložio da se organizira redovan gradonačelnikov "sat s građanima" te tematske sjednice gradskog vijeća. Porečki su vijećnici odlučili "amenovati" pristupanje Grada Poreča Udruzi gradova u Republici Hrvatskoj. Promoviran je novi porečki komunalni pročelnik Marino Poropat. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter