TESU s vjerovnicima rješava 51 milijun kuna duga

Radnici još nisu dobili sve zarađene plaće - Uljanik TESU (M. MIJOŠEK)
Radnici još nisu dobili sve zarađene plaće - Uljanik TESU (M. MIJOŠEK)

Kristijan Mijandrušić povjerenik je predstečajne nagodbe u pulskom poduzeću Uljanik TESU čija je Uprava 18. ožujka podnijela Fini prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, uz zahtjev za privremenu mjeru deblokade računa.

Na taj se potez Uprava odlučila kako bi riješila višegodišnje dubioze u poslovanju društva koje bi se nakon toga konačno trebalo i privatizirati. U cijeloj je situaciji paradoksalno da društvo najviše duguje svom vlasniku - državi.

- Ukupni dug društva Uljanik TESU na dan 14. travnja ove godine iznosio je 51.153.417 kuna. Vjerovnici društva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), Ministarstvo financija- Porezna uprava, trgovačka društva u sastavu Uljanik grupe, radnici samog društva te razni dobavljači. Najveći pojedinačni vjerovnici su CERP, Ministarstvo financija- Porezna uprava, trgovačka društva u sastavu Uljanik grupe te radnici samog društva po raznim osnovama (plaće, otpremnine, naknade), veli Mijandrušić.

Narušena likvidnost

No, na pitanje koliki je dug prema Poreznoj upravi, Uljaniku, a koliki prema državi (CERP-u) nije želio odgovoriti zbog, kako kaže, načela dobrih poslovnih odnosa. Naime, moguće je da je netko od vjerovnika svoja potraživanja prema TESU-u proglasio poslovnom tajnom, a bez suglasnosti vjerovnika i navedenih razloga ne želi iznositi podatke o pojedinačnim potraživanjima bilo kojeg vjerovnika.

Prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Fina donosi rješenje o otvaranju postupka predstečajne nagodbe. "Kada će to biti, nije mi poznato", kaže naš sugovornik.

- Postupak pred Nagodbenim vijećem, prema navedenom zakonu, mora završiti u roku od 120 dana od dana otvaranja. Ako na ročištu za glasanje o planu financijskog i operativnog restrukturiranja bude postignuta potrebna većina, Nagodbeno vijeće donosi rješenje te nakon njegove izvršnosti dužnik mora nadležnom trgovačkom sudu podnijeti prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe. Nagodba je sklopljena nakon što je na trgovačkom sudu potpišu dužnik i vjerovnici čije tražbine čine potrebnu većinu. Pregovori s vjerovnicima, međutim, traju i sada. Uvijek se razgovara, traži modalitet rješavanja duga, kaže Mijandrušić te napominje da u poslovnom svijetu vrijedi nepisano pravilo da se kreće u pregovore kada neki vjerovnik blokira račun, traži se modalitet restrukturiranja.

Na pitanje mogu li radnici računati na redovitu plaću nakon deblokade računa odgovara da će se, prema razgovoru s članovima Uprave, a na temelju uvida u sadašnje poslovanje društva i dogovorene poslove, isplata plaća ostvarivati iz vlastitih priljeva te će se pokušati uspostaviti redovitost isplate.

- Međutim s obzirom na dosadašnju teško narušenu likvidnost i kumulirani dug za neisplaćene plaće, moguće je realno očekivati da će se redovitost isplate plaća u potpunosti ostvariti nakon provedenog operativnog i financijskog restrukturiranja društva, dodaje.

Pozitivno poslovanje?

Izuzmemo li dugovanja o kojima se tek treba pregovarati, može li tvrtka iz vlastitih prihoda i poslova financirati plaće i poslovanje, upitali smo Mijandrušića.

- Nakon podnošenja prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe Uprava društva je započela aktivnosti vezane uz sklapanje nagodbe. Izuzmemo li sva dugovanja, a uzmemo li u obzir dogovorene poslove i prepoznatljivost na tržištu, po mišljenju članova Uprave društvo bi moglo uredno poslovati, što znači uredno isplaćivati plaće i podmirivati svoje dospjele obveze. Upravo zbog nelikvidnosti i insolventnosti Uprava društva podnijela je prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe kako bi tvrtka nakon financijskog restrukturiranja postala likvidna i solventna. Treba uzeti u obzir da bi tvrtka nakon financijskog restrukturiranja mogla nastaviti pozitivno poslovati, kaže povjerenik predstečajne nagodbe TESU-a. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter