Tečajem do iskaznice za rukovanje pesticidima

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Tečaj za sigurno korištenje pesticida može se pohađati u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam, gdje su upisi u tijeku. Naime, nakon 25. studenoga iduće godine, nitko tko nema potrebnu iskaznicu neće moći nabavljati pesticide niti legalno rukovati njima. Stoga je na temelju Zakona o održivoj uporabi pesticida, Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i odluke Ministarstva poljoprivrede, za provođenje edukacije o sigurnom rukovanju pesticidima na teritoriju cijele države ovlašteno 12 ustanova među kojim i porečki Institut.

Među 12 izabranih

Ova je ustanova dobila rješenje za provođenje izobrazbe na razdoblje od pet godina, počevši od lipnja ove godine, a kako dodaju iz Instituta, ovlaštenje su dobili sukladno programu izobrazbe koji je ocijenjen najboljim u regiji i sukladno vrhunskim stručnjacima koji će sudjelovati u radu s polaznicima.

O kvaliteti stručnjaka koji imaju potpisan ugovor s Institutom, govori i činjenica da je porečki Institut trenutno jedina institucija u Istri koja je ovlaštena za sva tri modula izobrazbe. To su modul za profesionalne korisnike, OPG-e i poljoprivrednike, tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom te pravne i fizičke osobe koje održavaju javne površine, zatim modul za distributere te modul za savjetnike, u koji spadaju savjetnici u tvrtkama te javni i privatni savjetnici u prodaji.

Teorija i praksa

Početak tečaja planiran je koncem rujna ili početkom listopada, a predavanja će se održavati u Institutu u popodnevnim satima. U svim programima polaznici će imati 16 sati teorijske nastave te tri sata praktične nastave na pokusnim nasadima Instituta. Svi će polaznici dobiti radne materijale i skripte, koje su uključene u cijenu tečaja, a koje su napravljene po osnovnoj literaturi, odnosno Priručniku Ministarstva poljoprivrede.

Cijene tečaja, ovisno o modulu, kreću se od 350 do 600 kuna. Sve prijave i informacije mogu se dobiti u Institutu na broj telefona 408 333. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter