TDR: Cigarete će poskupjeti za 1,55 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski proizvođač cigareta, rovinjski TDR reagirao je a odluku Vlade da se povećaju trošarine na duhanske proizvode te izjavu ministra financija Borisa Lalovca da će zbog toga cigarete poskupjeti za 0,62 do 0,99 kuna po kutiji, navodeći da stvarno povećanje za proizvođače iznosi između 1,24 i 1,55 kune po kutiji te da je realno očekivati rast cijena cigareta.

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, a uredbom koju je prihvatila povećava se specifična trošarina s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podizanje proporcionalne trošarine s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene. Također se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna.

Iz TDR-a ističu da su prilikom prijašnjih povećanja trošarina dio troška povećanja preuzimali na sebe, što više nisu u mogućnosti. Stoga je, najavljuju, realno očekivati znatnije povećanje maloprodajnih cijena cigareta. Naime, pojašnjavaju iz TDR-a, udio trošarine i PDV-a u maloprodajnim cijenama cigareta iznosi više od 70 posto "pa je ovakvo visoko povećanje industriji nemoguće nadoknaditi". (H)


Podijeli: Facebook Twiter