Tartufarstvo sada može povući novac EU fondova

(Ana FORNAŽAR)
(Ana FORNAŽAR)

U prostorima agroturizma Štefanić, u selu Štefanići kraj Kaldira, predstavljena je Strategija održivog tartufarstva u Istarskoj županiji, nastala u sklopu međunarodnog projekta Medland 2020, kojeg zajedno provode županijski Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu te udruga Modelna šuma Sliv rijeke Mirne.

Ovo je predstavljanje Strategije bilo namijenjeno predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma, Hrvatskog šumarskog instituta - Centra za općekorisne funkcije šuma Josip Ressel iz Pazina, Agencije za ruralni razvoj Istre, Istarskog mikološko-gljivarskog saveza, te tartufarima s područja modelne šume.

U izradi Strategije sudjelovali su, kao autori i suradnici, Željko Zgrablić, Anton Brenko, Ana Fornažar, Josip Čulinović, Neven Matočec, Ivana Kušan, Graciano Prekalj i Slavko Brana, a po dovršetku ovaj je dokument objavljen i u brošuri od 67 stranica.

Strategiju je u Štefanićima predstavio jedan od autora, Željko Zgrablić iz Centra za općekorisne funkcije šuma iz Pazina, naglasivši kako je ona prvi dokument takve vrste u Hrvatskoj.

Njena su četiri osnovna cilja očuvanje i povećanje proizvodnosti prirodnih staništa tartufa, osnivanje plantaža tartufa, jačanje i regulacija tržišta tartufa u Istri, te održivi ruralni razvoj. Razlog izrade Strategije je želja da se razvoj tartufarstva u Istri preusmjeri tako da u prvom redu utječe na razvoj lokalnih zajednica, očuvanje staništa i regulaciju tržišta tartufa, budući da su još uvijek aktualni dugogodišnji problemi s neadekvatnom zakonskom regulativom koja nije uspostavila sustav pravilne kontrole sakupljanja tartufa, pa se tako ne znaju ni točan broj tartufara ni količine sakupljenih tartufa.

U raspravi je županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović ukazao da su u Istri tartufi svakako jedan od najvrjednijih nedrvnih šumskih proizvoda, a tartufarstvo je prepoznato kao snažan pokretač ruralnog razvoja, pa bi ova Strategija trebala odrediti pravce budućeg razvoja tartufarstva temeljenog i na njegovoj dugoj tradiciji u Istri i na izrazito povoljnim prirodnim uvjetima za uzgajanje tartufa, te bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini i turizmu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter