Tartufari dižu glas za zaštitu staništa tartufa

Zaštita staništa tartufa zajednički je interes svih tartufara (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Zaštita staništa tartufa zajednički je interes svih tartufara (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Skupljanje, zaštita i vrednovanje istarskog tartufa; Tuber magnatum pico, Tuper melanosporum, Tuber brumale…, trajna zaštita staništa tartufa u Motovunskoj šumi i drugim staništima Istarske županije, primarni su ciljevi novosnovane Udruge tartufara "Istra" sa sjedištem u Buzetu.

Osnivačka skupština u Društvenom domu u Svetom Martinu kod Buzeta okupila je sedamdesetak tartufara iz čitave Istre. Za predsjednika je izabran Slobodan Karanović iz Buzeta. Dopredsjednik je Boris Lakošeljac iz Motovunskih Novaki, Karojba, a u sastavu Upravnog odbora su Masimilijano Selovin iz Pule, Alen Papišta iz Pazina, Karlo Buršić iz Buzeta, Dorijano Šverko iz Pazina i Dorijana Sinčić iz Buzeta.

Iako se procjenjuje da na području Istre ima oko tisuću i pol tartufara već je i ovakav odaziv pokazao da se tartufari po prvi puta na istarskom nivou žele udružiti i postati ravnopravni partneri u zaštiti staništa tartufa, ali i u kreiranju zakonske regulative koja se odnosi na tartufarenje.

Već su na osnivačkoj skupštini pljuštali prijedlozi da se krene u izmjenu Pravilnika o zaštiti gljiva. Tartufarima je cilj, što je i šumariji u interesu, da se poštuju pravila s time da se zalažu za izmjene, primjerice da se bijeli tartufi mogu sakupljati od 1. rujna do 31. siječnja, a ne kao što je to sada propisano od 15. rujna do 31. siječnja te da se u šumu umjesto sa dva može ići s tri psa.

Tartufari međutim, nisu zadovoljni odnosom Hrvatskih šuma prema Motovunskoj šumi, najpoznatijem staništu tartufa, jer se, kažu, radi prevelika sječa, a trupci se izvlače van cijelu godinu. Primjedbe su se mogle čuti i na račun Hrvatskih voda zbog načina uređenja korita rijeke Mirne.

Primjedbi je bilo i na visinu sezonske dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama koja iznosi 1.700 kuna uključujući PDV. Zahtjev je da se naknada smanji, da se plaćanje omogući najmanje u dvije rate te da se sredstva namjenski troše u uređenje šume, a time i u očuvanje staništa.

Gradonačelnik Buzeta - grada tartufa Siniša Žulić podržao je osnivanje udruge.

- Osnivanjem udruge tartufara popunjena je praznina u cjelokupnom lancu zaštite tartufa te se nadam da ćemo u ovoj udruzi dobiti dobrog partnera u zajedničkoj želji da istarski tartuf i ubuduće bude značajan gospodarski i turistički promotor ovoga kraja.

Grad Buzet iz tog razloga u suradnji s županijskim tijelima namjerava ostvariti projekt Centra za gljivarstvo u Vrhu, za što se nadam da ćemo dobiti novac EU fondova, istaknuo je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter