Tartufarenje dozvoljeno i u posebnom rezervatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sakupljanje tartufa dozvoljeno je i u posebnom rezervatu šumske vegetacije. - Rješenjem Zavoda za zaštitu prirode iz lipnja 1964. godine, dio Motovunske šume, otprilike jedna četvrtina, proglašen je zaštićenim u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije, a tim rješenjem izrijekom je dozvoljeno sakupljanje tartufa na uobičajen način, navodi se u očitovanju koje je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović uputio na adresu Grada Buzeta, gradonačelnika Siniše Žulića.

- Prema informacijama Udruge tartufara Istra kako na području Posebnog rezervata šumske vegetacije - Motovunska šuma neće biti moguće tartufarenje, a što po našem mišljenu nije u skladu s propisima, u suradnji s Upravom šuma Podružnicom Buzet, zatražio sam tumačenje nadležnog ministarstva i posebno sam zahvalan što se ministar Zmajlović osobno zauzeo da ovaj problem riješimo na zadovoljstvo svih strana, istaknuo je Žulić.

Tartufari koji love tartufe na zaštićenom dijelu Motovunske šume dobili su naime ovih dana od službenika Ministarstva zaštite okoliša i prirode informaciju da će se ove sezone zabraniti lov tartufa na dijelu šume koja spada u posebni rezervat, što je stvorilo negativnu atmosferu, no ministar je sada otklonio sve dileme. Prema važećem pravilniku o zaštiti gljiva, sezona bijelog tartufa počinje 15. rujna, tartufi se smiju sakupljati uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure i nema vremenskog ograničenja, odnosno dozvoljeno je sakupljanje tartufa noću.

Tartufari mogu u Motovunsku šumu uz potrebne dozvole; iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva kao i dozvolu za sakupljanje podzemnih gljiva u državnim šumama koja se može ishoditi u Hrvatskim šumama. Za sve sakupljače sezonska dozvola iznosi 1.700 kuna s PDV-om. S obzirom da se Šumarija, Grad Buzet i Udruga tartufara zalažu za izmjene postojećeg Pravilnika o zaštiti gljiva, među ostalim je prijedlog se sezona bijelog tartufa Tuber magnatum pico pomakne za petnaest dana ranije i započne 1. rujna, kao i da se odredi razdoblje sakupljanja za tri vrste crnih tartufa, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode poslali smo upit hoće li se i kada ići u izmjene Pravilnika o zaštiti gljiva.

U pripremi izmjene Pravilnika o zaštiti gljiva U odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornica Dijana Sušac navodi se da Zakon o zaštiti prirode koji je stupio na snagu 8. srpnja prošle godine, u člancima 62.- 65. regulira problematiku korištenja zavičajnih divljih vrsta u smislu izdavanja dopuštenja s uvjetima korištenja, mjerama upravljanja i zaštite zavičajnih divljih vrsta temeljem prethodno pribavljene stručne podloge Državnog zavoda za zaštitu prirode. Zakon predviđa donošenje novog podzakonskog akta koji bi regulirao problematiku izuzimanja zavičajnih divljih vrsta iz prirode, između ostalih i sakupljanje nadzemnih i podzemnih vrsta gljiva u komercijalne svrhe. Do donošenja novog podzakonskog akta primjenjuju se odredbe Pravilnika o zaštiti gljiva iz 2002. godine.

- Ministarstvo je u ranoj fazi postupka izrade Pravilnika u koju će biti uključene sve interesne skupine sa konkretnim informacijama i prijedlozima u svrhu realizacije problematike komercijalnog sakupljanja gljiva. Ministarstvo je upoznato s prijedlozima za promjenu sezone sakupljanja za većinu vrsta tartufa, te ćemo ih vrlo ozbiljno razmotriti, navodi se u odgovoru Dijane Sušac.

Zakonsko uporište

Pravilnik o zaštiti gljiva propisuje da je zabranjeno sakupljanje gljiva u nacionalnim parkovima, strogim i posebnim rezervatima, no u članku 12. navodi se da je iznimno dopušteno sakupljati gljive u posebnom rezervatu ako je to dopušteno mjerama zaštite. S obzirom da je u rješenju o proglašenju dijela Motovunske šume posebnim rezervatom šumske vegetacije, izrijekom navedeno da se sakupljanje tartufa može odvijati , u ovom se slučaju primjenjuje iznimka iz članka 12. Pravilnika o zaštiti gljiva, koja dopušta sakupljanje tartufa u posebnom rezervatu, ističe ministar Mihael Zmajlović. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter