Talijani penzićima ukinuli 136 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija je 1. srpnja ukinula socijalni dodatak koji je isplaćivala od 2002. godine hrvatskim umirovljenicima koji primaju talijansku mirovinu ostvarenu temeljem vojnog ili radnog staža.

Ta je novina nedavno iznenadila neke istarske umirovljenike kada su utvrdili da su na taj način ostali uskraćeni za oko 1.000 kuna mjesečno. Mauro Seppi, odgovorna osoba Matice umirovljenika za pitanja talijanskih mirovina veli da se za tu promjenu znalo odavno, a da su korisnici tog dodatka još u lipnju i pismeno informirani o tome.

- Isto se dogodilo i onima koji su primali talijansku mirovinu u Sloveniji kada je ta zemlja 2004. godine postala članica EU. Sada je to dogodilo našim penzionerima, a to je rezultat provođenja europske regulative koja propisuje da se socijalni dodatak, koji izdvaja jedna država, ne isplaćuje stanovnicima drugih država, odgovorio nam je Seppi.

Pojašnjava da je taj socijalni dodatak primala oko trećina od ukupno 4.000 primatelja talijanske mirovine u Hrvatskoj te da je najviši dodatak iznosio 136 eura.

"Velika većina korisnika tog dodatka, kako i talijanskih mirovina, živi u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, a znatno manje u Dalmaciji.

Oni koji primaju hrvatsku poljoprivrednu mirovinu i talijansku mirovinu bili su najčešći primatelji socijalnog dodatka. Kako su obje mirovine bile dosta male, za talijanske pojmove, primali su od te države i socijalni dodatak", zaključio je naš sugovornik. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter