Talijani definitivno digli ruke od Cimosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski fond Palladio Finanziaria, odnosno TCH Cogeme, u priopćenju za javnost danas je potvrdio da je odustao od koparskog Cimosa s obzirom nije ispunjen glavni uvjet, a taj je rješavanje spora između Cimosa i hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, glede Cimosovog duga iz 1999. godine u visini od 20,2 milijuna eura.

- Uzimajući u obzir različite informacije koje su se u javnosti pojavile zadnjih dana oko namjeravanog preuzimanja grupacije Cimos naglašavamo da smo već 20. veljače izvijestili da određeni uvjeti koji su morali biti ispunjeni najkasnije do 31. siječnja nisu ispunjeni te su time pravni dokumenti, sklopljeni sa konzorcijem prodavača Cimosa, automatski prestali važiti. Odluka TCH Cogeme, da se zbog toga povuče iz namjeravane transakcije već je bila prenesena slovenskoj strani, navodi se u priopćenju za medije kojeg potpisuje Alta skupina Ljubljana, angažirana za odnose s javnošću.

Neovisno o tome, na slovenskoj i hrvatskoj strani zadnjih su dana izjavljivali da je rješenje Cimosa još uvijek moguće, da je sporazum o rješavanju Cimosovog duga s pravne strane usklađen, te da bi mogao biti uskoro potpisan. Optimistički tonovi išli su u prilog očekivanjima da će Palladio Finanziaria finalizirati kupoprodajni ugovor sa slovenskom državom koji bi Cimosu kao značajnom proizvođaču dijelova za automobilsku industriju omogućio nastavak rada i stabilno poslovanje.

U Buzetu gdje su dva od tri hrvatska Cimosova pogona, iznenađeni su informacijom da se Talijani povlače iz transakcije.

- Ova informacija me je iznenadila s obzirom da prema mojim spoznajama u zadnjih sedam dana nije bilo nikakvih kontakata talijanskog investitora sa slovenskom stranom. Neovisno o tome Cimos je previše važan kako za Sloveniju, tako za Hrvatsku te vjerujem da će se naći neko rješenje. Nešto više o tome moći ćemo reći narednih dana kada budemo imali više informacija, izjavio je Žulić.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika također smatra da se radi o neočekivanom potezu Talijana.

- S obzirom se poklapaju interesi Hrvatske i Slovenije oko zaštite proizvodnje i radnih mjesta, ukoliko se postigne dogovor o rješavanju Cimosovog duga, onda treba zajednički tražiti novog investitora koji bi preuzeo grupaciju Cimos, rekao je Demetlika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter