Talijan i Crnogorac ujedinjeni u antifašizmu

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Polaganjem vijenca i odavanjem počasti pred spomen-pločom u Krškoj ulici, u srijedu su delegacija Antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te Društvo Crnogoraca grada Pule podsjetili na mučeničku smrt antifašista Pietra Gasticha i Uroša Martinovića na Badnjak 1944. godine. Obilježavanju godišnjice pogibije Talijana i Crnogorca, koje je vezala borba protiv fašizma, odazvali su se i članovi obitelji Martinović te saborski zastupnik Peđa Grbin.

Spomen-ploča, rekao je Livio Blašković, predsjednik gradskog UABA, postavljena je već godinu dana nakon njihove pogibije, 1945., za vrijeme anglo-američke okupacije grada pa i ne čudi da je ispisana samo na talijanskom jeziku.

- U zgradi "Vila Stipe" preko puta ovog mjesta ubio ih je zloglasni fašiston Spiridone Nicolini, koji je dojavu o antifašistima dobio od doušnika Ninija Piacentea. U toj su zgradi živjeli poznati aktivisti NOP-a Francesco Nefat i Bruno Frankovich. Nicolini, koji je došao s automobilom SS-a, uhvatio je Gasticha i tukao ga da prizna da je partizan, a potom ga je ubio pred ženom i 11-godišnjom kćerkom. U baraci pored vile fašisti su uhvatili Martinovića i strijeljali ga, rekao je Blašković.

Martinović, objasnio je Blašković, rođen je u Bajicama kod Cetinja 1898. godine, 1941. uhapšen je i interniran u logore u Albaniju i Italiju, da bi 1943., nakon kapitulacije Italije, iz Trsta stigao u Pulu gdje je imao rodbinu. Kao ilegalac skupljao je novac, municiju, lijekove i robu za partizane. Fašistu Nicolinija ubio je pak poznati pulski antifašist Orijente Raunić, u današnjoj školi "Tone Peruško", kaznivši ga time za sva zlodjela. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter