Švraka: Tražimo referendum o samostalnosti Istre

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Iako je predsjednik istarskog HNS-a Ranko Švraka prije pola godine najavio izlazak iz vladajuće koalicije na razini Istarske županije, optuživši pritom IDS da je pod njihovim vođenje Istra dosegla "dno dna", današnje poruke koje je uputio s konferencije za novinare potvrđuju da od tog  pompozno najavljivanog raskida, na posljetku nije bilo ništa.

Švraka je ponovno, doduše, u rukavicama kritizirao IDS, ovog puta zbog njihovog dugogodišnjeg zalaganja za samostalnost Istre, što smatra provode deklarativno i "samo na papiru" te je predložio da se na županijskoj Skupštini donese odluka o Istri kao samostalnoj regiji.

-Poznato je da je Skupština usvojila Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, no i ovdje se radi o komadu papira, a u praksi ne vidimo rezultate. Stoga HNS traži od Istarske županije da  donese odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi građani odlučivali o Istri kao samostalnoj regiji, kazao je Švraka. Smatra da je Istri potreban novi suvremeni ustroj te da su za to potrebni i novi ljudi.

Upitan kako to da je HNS još uvijek na razini županije u koaliciji s IDS-om ako imaju niz kritika na račun te suradnje, predsjednik istarskog HNS-a, nije konkretno odgovorio. Naglasio je pak da na parlamentarne izbore stranka ide u koaliciju sa starim sastavom, a lokani su izbori, ističe, sasvim druga priča.

- U Istri treba poticati gospodarstvo ali ne po principu "pričam ti priču", kazao je Švraka i zauzeo jasan stav da buduća Termoelektrana Plomin 3 treba biti na ugljen.

-To je naš stav i za razliku od drugih mi ga ne skrivamo i po tom pitanju ne vodimo politiku "ispod stola". Uvjeren sam da su sve stranke u Istri za izgradnju pogona na ugljen ali špekuliraju i ne usude se to reći, zaključio je Švraka.  (D. B. .P)


Podijeli: Facebook Twiter