Svetvinčenat: Svoja mlada vina predstavit će 20 istarskih vinara

Svoja mlada vina predstavit će 20 istarskih  vinara
Svoja mlada vina predstavit će 20 istarskih vinara

U organizaciji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, a pod pokroviteljstvom Općine Svetvinčenat i Istarske županije sutra se održava se u Svetvinčentu Fešta mladega vina. Tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u Svetvinčentu postoji već 40-ak godina, a unatrag 15-ak godina Svetvinčenat postaje mjesto okupljanja vinara iz čitave Istre koji ovdje predstavljaju svoja mlada vina. Program ovogodišnje Fešte počinje u 10 sati turnirom u pljočkanju u parovima. U 14 sati kreću biciklijade na Placi, a povratak biciklista očekuje se oko 17 sati. Prijave se primaju na dan biciklijade i to od 13 sati. Vozi se kolskim putem, šumom i asfaltom.
 
Staze broje dva odmorišta na kojima su predviđena povremena zaustavljanja za okupljanje i okrepu. Po dolasku na cilj za sve sudionike je osiguran ručak. Sportski dio programa upotpuniti će i nogometni susreti veterana NK Smoljanci Sloboda i NK Bela Krajina Črnomelj iz Slovenije, koji će početi u 14 sati u Žlinji (travnata površina ispod kaštela Morosini-Grimani).
 
Središnji događaj Fešte mladega vina je izložba i degustacija mladog vina što je započinje u 16 sati u kaštelu Morosini-Grimani. Oko 20-ak vinara iz čitave Istre predstavit će svoja mlada bijela i crna vina, prve rezultate cjelogodišnjeg rada, uloženog truda i znanja. Među renomiranim istarskim vinarima u Svetvinčentu će biti Ravalico, Trapan, Franc Arman, Vivoda, Tomaz, Siljan, Bačac, Moscarda, Matić, Zigante, Fameja Matošević, Černeka, Jermaniš, Pincin, San Martino, Licul, Marčeta, Sosich, Juričić, OPG Živolić.
 
Popodnevni dio programa upotpuniti će svirkom Grupa Anelidi. U 19.30 sati održati će se promocija pjesme "Homo u Savičentu", tekst potpisuje poznati istarski pjesnik Janko Crljenica, a aranžman i glazbu Grupa Anelidi.
 
Posjetitelji Fešte moći će kupiti degustacijsku čašu po cijeni od 50 kuna te kušati mlada vina po izboru. Prilikom kupnje čaše svi će posjetitelji dobiti ocjenjivački 
list na kojemu će moći glasovati za, po njihovu mišljenju, najbolja mlada vina.
 
Proglašenje i podjela nagrada za tri najbolja vina bit će i 21.30 sati. Ostali vinari dobiti će zahvalnicu za sudjelovanje na smotri. Za večernji dio programa koji će se održati u velikom šatoru, pobrinuti će se Crvena Jabuka te Farabuti Band. Cilj ove manifestacije je promocija vinske kulture i vina u Istri kao prepoznatljivog 
proizvoda naše regije. Manifestacije je zamišljena je kao mjesto susreta i dijaloga istarskih vinara ali i kao mjesto stvaranja pozitivne konkurencije među njima s krajnjim ciljem podizanja kvalitete proizvodnje i ponude istarskih vina. Posebno je važna i direktna komunikacija posjetitelja sa vinarima, koji na najbolji način znaju 
promovirati i prezentirati svoja vina. Fešta mladega vina zauzima posebno mjesto u mnoštvu smotri mladih vina koje se održavaju i Istri zato što okuplja vinare s različitih predjela i vinogorja Istre. Osim toga izrasla je na 40-godišnjoj tradiciji izlaganja i kušanja mladih vina, pa je kao takva simbol očuvanja te tradicije.
 
- Fešta mladega vina ima veliku tradiciju i održava se već 40-ak godina te je Savičenta po njoj prepoznatljiva. Posljednjih 15-ak godina na manifestaciji izlažu svoja vina ponajbolji istarski vinari te je ponuda vina na jednom visokom nivou, što potvrđuje i dobra posjećenost manifestacije. S obzirom na porast broja smještajnih jedinica, turističkih dolazaka i noćenja u općini Svetvinčenat, sigurno je da ovakva manifestacija doprinosi boljoj popunjenosti kapaciteta u posezoni, kaže načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan.
 
- Manifestacija, osim same promocije destinacije, zasigurno doprinosi uspostavi direktnog kontakta između posjetitelja i vinara, čak se i neke poslovne suradnje dogovore, a to nam je i cilj, da vino direktno od proizvođača dođe potrošaču, sa što manje posrednika. Na području općine Svetvinčenat trenutno imamo jednog 
registiranog vinara, mada dosta ljudi proizvodi vino za svoje potrebe. Potencijala ima, vjerujem da će u narednom razdoblju biti još njih koji će učiniti i taj korak, kaže direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac. (Cristian Bruno GALIĆ)
 
 
 
S prošlogodišnje Fešte mladega vina
 
 - 
GO03306236.jpg
 
Dalibor Macan
 
D. M.
 
OKVIR
 
Program:
 
10 h - Turnir u pljočkanju - parovi (Žlinja)
 
14 h - Start 
biciklijade (Placa)
 
14 h - Nogometni susret veterana (Igralište na Suhači): 
 
NK Smoljanci Sloboda - NK Bela 
Krajina (SLO)
 
16 h - Otvaranje smotre i degustacije mladega vina (Kaštel)
 
- Nastup grupe ?Anelidi?
 
19.30 h - 
Promocija pjesme ?Homo u Savičentu? (Kaštel)
 
22 h - Koncert Crvene Jabuke i Farabuti Band (veliki šator)
 

Podijeli: Facebook Twiter