Svjetsko prvenstvo mažoretkinja u Poreču

S europskog prvenstva mažoretkinja u Žatiki 2011. godine (M. MIJOŠEK)
S europskog prvenstva mažoretkinja u Žatiki 2011. godine (M. MIJOŠEK)

Svečanim otvaranjem koje će se održati u četvrtak, 28. kolovoza u 10.30 sati u dvorani Žatika počinje prvo Svjetsko prvenstvo i 11. Europsko prvenstvo mažoretkinja koje će se do nedjelje, 31. odvijati u ovom porečkom sportskom objektu, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare Željka Banović, predsjednica svjetske federacije Majorettsport Federation (MWF) i direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik. Natjecanja se odvijaju pod kapom krovnih asocijacija MWF-a i europske International Majorettsport Association (IMA).

- To je jedinstveni slučaj da se europsko i svjetsko prvenstvo odvijaju u isto vrijeme, nagrade i pehari će se podijeliti za najbolje u svakom od prvenstava, a objedinjene manifestacije puno su pogodnije radi jednog plaćanja kotizacija i smještaja. Poreč je bio domaćin europskog prvenstva 2011. godine i slika ispunjene Žatike obišla je svijet. Poreč i dvorana nam pružaju odlične uvjete i na predsjedništvu federacije jednoglasno je odabrano da se prvenstvo održi u Poreču, rekla je Banović.

Na prvenstvu sudjeluje 3.200 natjecateljica iz 14 zemalja članica asocijacija - od Hrvatske i susjednih zemalja, do Češke, Poljske, Rusije, Južnoafričke Republike i Kazahstana. Sve će se one (tek je jedan sudionik iz Mađarske) natjecati podijeljene u 163 grupe i 708 koreografija, u solo i velikim formacijama. Djevojke u dobi od osam do dvadeset i više godina natjecat će se u mažoret sportskim vještinama sa štapom, pom-pon, zastavama i drugima, ukupno jedanaest kategorija od jutarnjih do večernjih sati, a ocjenjivat će ih 19 sudaca. Jedine predstavnice iz Istre su Porečke mažoretkinje.

Broj natjecateljica zajedno s pratnjom tako će se popeti na preko pet tisuća ljudi koji će sljedećih dana boraviti u Poreču i njegovim turističkim objektima i privatnom smještaju. Banović je dodala kako rade na tome da Poreč iduće godine bude domaćin državnog prvenstva i festivala mažoretkinja, te 2016. ponovo svjetskog i godinu kasnije europskog prvenstva.

Velenik je istaknuo kako natjecateljice dolaze mahom s bliskih emitivnih tržišta, a manifestacija je značajna ne samo zbog toga što će dovesti veliki broj gostiju u posezoni, već i doprinijeti da se Poreč profilira kao veliki sportski poligon i mjesto sportskih nadmetanja. 

Pokroviteljstvo manifestacijama pružio je Grad Poreč, organizator je hrvatski Savez mažoretkinja i pom-pon timova, a ulaz je za publiku besplatan. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter