Svjetska jedriličarska elita dolazi u Poreč


Porečka uvala Peškera prvi će put od 25. do 28. svibnja ugostiti prestižnu utrku Croatia Match Cup u klasi katamarana M32, odnosno regatu World Match Racing Toura koja će okupiti svjetsku jedriličarsku elitu. Zajedno uz Volvo Ocean Race i America's Cup, svjetska jedriličarska organizacija kategorizirala je WMRT kao Special Event, čime regata u Poreču postaje dio jednog od prestižnih svjetskih jedriličarskih spektakala.

Kao posebno iznenađenje na današnjoj konferenciji za novinare u Vili Polesini predstavljen je jedini hrvatski tim koji će se natjecati na Croatia Match Cupu a čine ga zlatni olimpijci, pobjednici u klasi 470 na Olimpijskim igrama u Riju prošle godine, Šime Fantela i Igor Marenić, zatim Rajko Kujundžić i Porečan Patrik Damijan koji je jedan od zaslužnih za dovođenje regate baš u Poreč.

Tri godine regate u Poreču

Događaj su medijima u Vili Polesini predstavili zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić-Dobrilović, direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, potpredsjednik za prodaju i marketing Valamar Riviere Davor Brenko, te u ime organizatora Vedran Sušić i Marko Perica. Moderator presice bio je Ranko Ćetković, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora koji također podržava ovu regatu.

Organizatori Croatia Match Cupa Poreč 2017, agencija Fakat. i DMC Scandinavian Tours, s vlasnikom su licence, švedskom tvrtkom Aston Harald AB, potpisali četverogodišnji ugovor. Kako je istaknuto, Poreč će ove godine ugostiti jednu od kvalifikacijskih regata, s koje dvije najbolje momčadi odlaze na regatu svjetskog prvenstva u SAD. U iduće tri godine u uvali Peškera organizirat će se regate svjetskog prvenstva.

S obzirom da je Poreč turistički grad, to neće biti samo sportski događaj. U sklopu Croatia Match Cupa neizvjesna nadmetanja – kako je zovu jedriličarske Formule 1 - bit će nadopunjena raznolikim zabavnim sadržajima te ekskluzivnom eno-gastronomskom ponudom. Uz atraktivan pogled na jureće katamarane posjetiteljima će se na Peškeri ponuditi najbolja hrvatska vina i ukusni zalogaji iz svih hrvatskih regija. Organizatori su najavili Extreme park, Festival vjetra, koncerte regionalnih glazbenih zvijezda i niz aktivnosti za najmlađe. Prednosti manifestacije prepoznala je najveća hrvatska turistička tvrtka Valamar Riviera koja se zadovoljstvom uključila kao glavni sponzor.

-Valamar Riviera aktivno promovira turizam i u suradnji s lokalnom zajednicom i ostalim dionicima kontinuirano i ciljano ulažemo u događanja koji podižu konkurentnost Poreča kao destinacije. U turizmu kojem težimo nije dovoljan samo adekvatan smještaj i more, jer turisti, posebno oni više platežne moći, traže i zabavu, aktivan odmor te atraktivne i autentične doživljaje. Vjerujemo da će Croatia Match Cup Poreč, smješten na atraktivnoj lokaciji sa savršenim pogledom na napete dvoboje jedriličara uz kulisu naše lijepe starogradske jezgre, ali i bogatim popratnim programom za sve uzraste, pružiti sjajnu zabavu mnogobrojnim turistima i domaćem stanovništvu. Drago nam je i da će se odvijati u svibnju, jer će to na najbolji način otvoriti ljetnu sezonu, istaknuo je Brenko.

Šveđani oduševljeni Peškerom

U ime organizatora Vedran Sušić, koji je zajedno s Damijanom doveo ovu utrku u Hrvatsku, rekao je da će ovo biti jedan od tri glavna svjetska eventa u jedrenju, ali jedini koji se odvija direktno pred publikom. Vlasnici licence, Šveđani, bili su oduševljeni uvalom Peškera.

-Puno smo truda i energije uložili u pregovore s vlasnikom licence i dovođenje World Mach Racing Toura u Hrvatsku, a jedna je od bitnih stvari bila i lokacija. Organizacijski kriteriju uvjetuju visoke infrastrukturne, smještajne i sadržajne standarde, koje Poreč u potpunosti ispunjava. Generalno sponzorstvo kompanije kao što je Valamar Riviera, ali i otvorenost za suradnju Grada i TZ-a, olakšali su pregovore s vlasnikom licence i ubrzali potpisivanje ugovora, naveo je Sušić.

-Sinergija privatnog i javnog sektora ponovno se pokazala dobitnom kombinacijom za dovođenje ovakvog projekta u Poreč, koji će zasigurno biti pravi mamac za turiste, ali i za medije. Reklamu koju dobijemo takvim manifestacijama, kao što je primjerice teško bismo mogli platiti u tradicionalnom načinima oglašavanja. Nadamo se da će regata postati velika, prepoznatljiva i tradicionalna, želja je direktora TZ-a Velenika.

Najljepši pozdrav iz Poreča

Koliko je Grad zadovoljan još jednom prestižnom manifestacijom istaknula je dogradonačelnica, koja je obećala da će ponovno biti odlični domaćini gostima koji će pristići iz cijelog svijeta.

-Poreč ima sve uvjete za ugošćavanje najzahtjevnijih sportskih događanja i sportaša, jer smo osigurali vrhunsku infrastrukturu. Veseli nas što ćemo biti dio tog zanimljivog mozaika, a iz Peškere ćemo u svibnju u svijet zahvaljujući ovoj utrci poslati najljepšu razglednicu, poručila je zamjenica porečkog gradonačelnika Štifanić-Dobrilović. (Tanja KOCIJANČIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter