Svjetleći divovi zabljesnut će 3. svibnja

Dizalice će biti osvijetljene sa 46 reflektora
Dizalice će biti osvijetljene sa 46 reflektora

U brodogradilištu Uljanik, simbolu Pule, u tijeku je stvaranje novog pulskog obilježja. U suradnji s pulskim svjetski priznatim dizajnerom osvjetljenja Deanom Skirom, uljanikovci zaduženi za održavanja dizalica na otoku osvjetljavaju prepoznatljive dizalice po projektu "Svjetleći divovi" koji će gradu donijeti novu atrakciju i prepoznatljivost.

- Ideja je nastala prije 15 godina i tada tehnologija još nije omogućavala realizaciju projekta kao što to možemo učiniti danas. Brojni sponzori koji su se uključili u projekt, te Turistička zajednica i Uljanik, omogućili su realizaciju ovog jedinstvenog projekta u svijetu. Bit će to velika stvar za Pulu i Istru jer će snažno odjeknuti u svijetu.

Naime, višestoljetna brodogradnja našeg grada stavit će se u funkciju turističke ponude i to će sasvim sigurno imati snažan pozitivan odjek. Djelatnici Uljanika rade na osvjetljavanju do kasno u noć i polako sve "naštimavamo" pa će se vrlo skoro osvijetliti sve dizalice, rekao je Skira prilikom jučerašnjeg obilaska uljanikovih dizalica na otoku.

Ugledni dizajner rasvjete pojašnjava da će "Svjetleći divovi" imati sofisticiran sustav daljinskog upravljanja svjetlima i scenografijom, te će se moći napraviti sve što se poželi. Ukupno će se na osam uljanikovih dizalica postaviti 46 Phillipsova reflektora, koji teže 40-ak kilograma.

Skira navodi da imaju 64 neovisna pixela i mogu "proizvesti" 16 tisuća različitih boja. Čitav sustav povezuje sve dizalice, a sve je povezano s kontrolnom sobom i softverom kojim se upravlja po želji.

- Nigdje na svijetu još nisu osvijetljene dizalice u brodogradnji koja je još uvijek u funkciji, štoviše u Uljaniku se radi "punom parom". Osim nemjerljive uloge Uljanika svoj doprinos projektu dali su sponzori Arenaturist, Ministarstvo turizma, Kmagrad i Uniline, dok nam je proizvođač rasvjetnih tijela Phillips dao značajan popust u cijeni (popust od 35 posto), rekla je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulske Turističke zajednice.

Najavila i je svečano puštanje u rad "Svjetlećih divova" za 3. svibanj, u sklopu proslave Dana Grada Pule (5. svibnja), a otvaranju će prethoditi cjelodnevni program po gradu. Nakon što budu puštene "u pogon" dizalice će biti osvijetljene svaki dan, a za evente i praznike u posebnoj "koreografiji" što će stvarati unikatnu atrakciju. (G. ROJNIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter