Svetvinčenat:Zabrana radova u turističkoj sezoni

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Odluku o zabrani i ograničenju izvođenja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone na svojoj protekloj sjednici donijelo je Općinsko vijeće Svetvinčenta.

U razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna građevinski radovi zabranjeni su u prvoj zoni, koja obuhvaća samo naselje Svetvinčenat te u drugoj zoni, na području naselja koja imaju registrirane smještajne jedinice.

Građevinski radovi koji se izvode teškom građevinskom mehanizacijom se potpuno zabranjuju, a ostali radovi te unutarnji građevinski radovi dozvoljavaju se od 10 do 18 sati. Do dana zabrane, investitori koji su radi izvođenja građevinskih radova zauzeli javnu površinu, moraju s nje odnijeti stvari i vratiti u prijašnje stanje.

Građevinski radovi iznimno se mogu izvoditi kod hitnih  popravaka objekata te uređenja komunalne i ostale infrastrukture, kao i adaptacije građevina kojima se sprečavaju posljedice za život i zdravlje ljudi, kao i veća oštećenja na nekretninama.

Dozvoljeni su i radovi čiji je investitor Općina Svetvinčenat, ustanova ili trgovačko društvo u potpunom ili djelomičnom vlasništvu Općine, zatim radovi na građevinama kojima je odlukom Vlade ili posebnim zakonom utvrđen državni interes, uklanjanje građevina na temelju inspekcijskog rješenja te gradnja građevina i izvođenje radova kojima se ne ometa uspješno odvijanje turističke sezone, ako je udaljenost mjesta gradnje građevina ili mjesta izvođenja radova od ugostiteljsko-turističkih kapaciteta i objekata za smještaj gostiju više od sto metara zračne linije.

Provodi li se Odluka, nadzirat će općinski referent za komunalno gospodarstvo koji je ovlašten naplatiti i novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja, izdati obavezni prekršajni nalog i predložiti pokretanje prekršajnog postupka. Prijave nadležnoj inspekciji zbog nepoštivanja odredbi Odluke u ime Općine mogu podnijeti  i općinski načelnik te Jedinstveni upravni odjel Općine Svetvinčenat. Novčane kazne za kršenje odredbi Odluke kreću se od 500 do dvije tisuće kuna.  (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter